Απανθρακωμένη τηγανίτα 70.000 ετών αποδεικνύει ότι οι Νεάντερταλ ήταν τελικά… καλοφαγάδες
Η προϊστορική μαγειρική φαίνεται πως ήταν αρκετά πιο περίπλοκη απ' ότι πιστεύαμε. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη, οι Νεάντερταλ δεν έτρωγαν καρπούς δέντρων αλλά... τηγανίτες και συνδύαζαν τροφές.
- 23 Νοεμβρίου 2022 11:03
Αν νομίζατε ότι οι Νεάντερταλ επιβίωναν με τη δίαιτα φτιαγμένη από συλλεχθέντα μούρα και άψητη ζωική σάρκα, ξανασκεφτείτε το. Τα απανθρακωμένα απομεινάρια του αρχαιότερου μαγειρεμένου γεύματος που φαίνεται να έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο αποκαλύφθηκαν σε ένα συγκρότημα σπηλαίων στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας εικασίες ότι οι Νεάντερταλ μάλλον ήταν… καλοφαγάδες.
“Τα ευρήματά μας αποτελούν την πρώτη πραγματική ένδειξη σύνθετης μαγειρικής -και συνεπώς διατροφικής κουλτούρας- μεταξύ των Νεάντερταλ”, δήλωσε ο Κρις Χαντ, καθηγητής πολιτισμικής παλαιοοικολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος συντόνισε την ανασκαφή.
Ο Χαντ και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν μάλιστα να αναδημιουργήσουν μία από τις συνταγές, χρησιμοποιώντας σπόρους που συλλέχθηκαν κοντά από τις σπηλιές, όπως αναφέρει ο Guardian. “Έφτιαχναν ένα είδος τηγανίτας, φλατ-ψωμιού που ήταν πραγματικά πολύ εύγευστο – στη γεύση μοιάζει με καρυδόψιχα”, δήλωσε ο Χαντ.
Τα παλαιότερα υπολείμματα γεύματος που έχουν ποτέ βρεθεί
Τα καμένα υπολείμματα τροφής – τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ – ανακτήθηκαν από την τοποθεσία του σπηλαίου Shanidar, μια κατοικία των Νεάντερταλ 500 μίλια βόρεια της Βαγδάτης στα όρη Zagros. Θεωρούνται ηλικίας περίπου 70.000 ετών και ανακαλύφθηκαν σε μία από τις πολλές αρχαίες εστίες των σπηλαίων.
Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να αναλύσει αρχαία απανθρακωμένα θραύσματα τροφής που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο Φράγχθι στη νότια Ελλάδα, το οποίο κατοικήθηκε από πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Στο σύνολό τους, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι παλαιολιθικές δίαιτες ήταν ποικίλες και η προϊστορική μαγειρική πολύπλοκη, περιλαμβάνοντας πολλά στάδια προετοιμασίας της τροφής.
“Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στοιχεία για το μούλιασμα και το χτύπημα σπόρων οσπρίων τόσο από τους Νεάντερταλ όσο και από τους Homo sapiens και στις δύο τοποθεσίες, και κατά τη διάρκεια και των δύο φάσεων στο σπήλαιο Shanidar”, δήλωσε η Δρ Ceren Kabukcu, αρχαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επικεφαλής της μελέτης.
“Βρίσκουμε επίσης ενδείξεις για “μείγματα” σπόρων που συμπεριλαμβάνονταν σε είδη διατροφής και υποστηρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες μοναδικές προτιμήσεις για συγκεκριμένες γεύσεις φυτών“.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Antiquity, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για την κατανάλωση φυτών τόσο από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους όσο και από τους Νεάντερταλ, εκτός από το κρέας. Οι άγριοι ξηροί καρποί και τα χόρτα συνδυάζονταν συχνά με όσπρια, όπως οι φακές, και άγρια μουστάρδα.
Ο Χαντ δήλωσε: “Ο κ: “Επειδή οι Νεάντερταλ δεν είχαν δοχεία, υποθέτουμε ότι μούλιαζαν τους σπόρους τους σε μια πτυχή ενός δέρματος ζώου“.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σύγχρονους σεφ, οι Νεάντερταλ δεν φαίνεται να αποφλοίωναν τους σπόρους τους για να αφαιρέσουν το εξωτερικό περίβλημα – μια διαδικασία που εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τις ενώσεις με πικρή γεύση. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ήθελαν να μειώσουν αλλά όχι να εξαλείψουν τις φυσικές γεύσεις των οσπρίων.
Αν υποθέσουμε ότι έσπαζαν τους σπόρους χρησιμοποιώντας τοπικές πέτρες, το τελικό προϊόν μπορεί επίσης να ήταν κάπως κοκκώδες. “Έχοντας δοκιμάσει την αναδημιουργημένη συνταγή, νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Νεάντερταλ είχαν δόντια σε τόσο υποβαθμισμένη κατάσταση”, δήλωσε ο Χαντ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις