Αστροναύτες κόλλησαν στο Διάστημα περιμένοντας τη Boeing

Διαβάζεται σε 2'
Το Starliner στο διάστημα
Το Starliner στο διάστημα NASA via AP

Στο διάστημα με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής παραμένουν δύο αστροναύτες του Starliner, λόγω μηχανικών βλαβών. Ο ρόλος της Boeing και η τοποθέτηση της NASA.

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παραμένουν δύο αστροναύτες του Starliner, μετά την αναβολή του ταξιδιού της επιστροφής στη Γη που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (26/6).

Η επιστροφή του σκάφους στη Γη, όπως μεταδίδει το BBC, είχε ήδη καθυστερήσει λόγω μηχανικών βλαβών που προέκυψαν σε κάποιους από τους προωθητήρες του και διαρροές ηλίου.

Στο μεταξύ, οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν εξέταση των τεχνικών προβλημάτων προτού η διαστημική υπηρεσία αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της στη Γη.

Το Starliner -το διαστημόπλοιο της Boeing- εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 5 Ιουνίου, αν και είχε παρατηρηθεί μικρή διαρροή αερίου ηλίου.

Σε πρώτη φάση, το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να έχει διάρκεια 8 ημερών, όμως δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη γη.

Η διαρροή ηλίου στο διαστημόπλοιο της Boeing ήταν εξαιρετικά μικρή και οι μηχανικοί πίστεψαν ότι δεν θα επηρέαζε την αποστολή.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της αποστολής, παρουσιάστηκαν τέσσερις ακόμη διαρροές ηλίου και βλάβες σε πέντε από τους 28 προωθητήρες, τέσσερις εκ των οποίων επανεκκινήθηκαν.

Στη συνέχεια, στις 18 Ιουνίου η NASA ανακοίνωσε ότι το Starliner θα ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής του την Τετάρτη 26 Ιουνίου (03:00 Πέμπτη 27 Ιουνίου ώρα Ελλάδας). Η NASA είχε δηλώσει σε ανάρτησή της ότι οι διαρροές δεν αποτελούσαν κίνδυνο για την ασφάλεια των αστροναυτών.

“Μόνο επτά ώρες πτήσης απαιτούνται για το τέλος της αποστολής και το Starliner έχει επί του παρόντος αρκετό ήλιο στις δεξαμενές του για να υποστηρίξει 70 ώρες πτήσης”.

Όμως, λίγες μόλις ημέρες αργότερα, η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προγραμματισμένη επιστροφή θα πρέπει να καθυστερήσει, χωρίς να δοθούν παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα