Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πλήρης λειτουργικός θύμος αδένας από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πλήρης λειτουργικός θύμος αδένας από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα
shutterstock

Χάρη στο επίτευγμα επιστημόνων από την Βρετανία, θα δίνεται μελλοντικά η δυνατότητα μιας νέας πηγής μοσχευμάτων για ανθρώπους χωρίς λειτουργικό θύμο αδένα που κρίνεται ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό.

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο έναν πλήρως λειτουργικό θύμο αδένα, ένα ζωτικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τεχνητών θύμων αδένων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις στο μέλλον.

Ο θύμος αδένας είναι ένα όργανο στο στήθος, όπου ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, βασικά «όπλα» της άμυνας του οργανισμού. Αν ο θύμος δεν δουλεύει σωστά ή δεν έχει σχηματισθεί κανονικά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, τότε ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει διάφορες ασθένειες, όπως σοβαρή ανοσοανεπάρκεια, αδυνατώντας να καταπολεμήσει τις διάφορες λοιμώξεις και τα πρώτα καρκινικά κύτταρα, ή αυτοάνοσες παθήσεις, στις οποίες το ίδιο του ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών ιστών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, πήραν βλαστικά κύτταρα από ασθενείς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί ο θύμος αδένας. Από αυτά τα βλαστοκύτταρα δημιουργήθηκαν εξειδικευμένα κύτταρα του θύμου αδένα και αυτά καλλιεργήθηκαν σε μεγάλους αριθμούς πάνω σε ένα ειδικά δημιουργημένο ικρίωμα-σκελετό, προϊόν εμβιομηχανικής, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κανονικού οργάνου μετά από μερικές μέρες.

Όταν ο νέος εργαστηριακός αδένας μεταμοσχεύθηκε σε πειραματόζωα, λειτούργησε κανονικά σε πάνω από τα τρία τέταρτα των τρωκτικών και υποστήριξε πλήρως την ανάπτυξη ώριμων Τ-λεμφοκυττάρων σε αυτά. Στο παρελθόν επιστήμονες έχουν δημιουργήσει στο εργαστήριο διάφορα όργανα, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται το ίδιο με ένα ολόκληρο θύμο αδένα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Πάολα Μπονφάντι, καθηγήτρια του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του UCL, δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «πέρα από το να παρέχει μια νέα πηγή μοσχευμάτων για ανθρώπους χωρίς λειτουργικό θύμο αδένα, η έρευνα μας έχει και άλλες δυνητικές μελλοντικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, καθώς ο θύμος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον εαυτό από τον μη-εαυτό, δημιουργεί πρόβλημα στα μοσχεύματα από δότες, καθώς μπορεί να κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να τους επιτεθεί. Πιθανώς θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, μεταμοσχεύοντας ένα θύμο αδένα που θα έχει δημιουργηθεί από κύτταρα του θύμου του ίδιου του ασθενούς. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το σώμα να επιτεθεί στο μόσχευμα. Η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά ανοίγει προοπτικές να απαλλάξουμε τους ασθενείς από την ανάγκη να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα