Ένα βήμα πιο κοντά στο να νικήσουν τον καρκίνο οι επιστήμονες

Ένα βήμα πιο κοντά στο να νικήσουν τον καρκίνο οι επιστήμονες

Μια νέα μέθοδος που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον καρκίνο έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες, που είδαν το 90% των ασθενών να θεραπεύονται (Pics)

Ένα βήμα πιο κοντά στο να κερδίσουν τη μάχη κατά του καρκίνου φαίνεται να βρίσκονται γιατροί και επιστήμονες. Μια νέα επαναστατική μέθοδος, η οποία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στα καρκινικά έχει έχει δώσει σημαντικές ελπίδες σε επιστήμονες και ασθενείς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται να εφαρμόστηκε σε ασθενείς με λευχαιμία, στους οποίους δεν απέμεναν πάνω από πέντε μήνες ζωής. Σήμερα, σχεδόν 18 μήνες μετά τη θεραπεία η νόσος είναι σε ύφεση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, εκ των οποίων το 90% παρουσιάζει θεραπεία από τη νόσο.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λευκά αιμοσφαίρια ελήφθησαν από ασθενείς με λευχαιμία και μετά την “τροποποίησή” τους στα εργαστήρια εμφυτεύτηκαν και πάλι στους ίδιους.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί, δύο ακόμη κλινικές μελέτες, όπου συμμετείχαν 40 ασθενείς με non-Hodgkin λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν εντός του έτους αλλά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συζητήθηκαν σε αμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Η τεχνική της επανεκπαίδευσης εφαρμόζεται για την ώρα κυρίως σε ασθενείς με λευχαιμία ή κάποιους τύπους λεμφωμάτων. Σε αυτούς τους ασθενείς, λαμβάνεται αρχικά ποσότητα αίματος από την οποία διαχωρίζονται τα Τ-λεμφοκύτταρα.

 

Μετά την “τροποποίησή” τους τα κύτταρά αυτά καταστρέφουν μια πρωτεΐνη που εμπεριέχουν τα καρκινικά κύτταρα, εξαλείφοντας τα σταδιακά. Τα τροποποιημένα κύτταρα που έχουν εμφυτευθεί εκ νέου στους ασθενείς αποτελούν μια συνδυασμένη τεχνική γενετικής ανοσοθεραπείας.

Τα αποτελέσματά της νέας μεθόδου είναι εντυπωσιακά, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι ερευνητές οι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μιας και η νέα θεραπεία δεν είναι απολύτως αποτελεσματική, καθώς δυο από τους ασθενείς πέθαναν, ενώ άλλοι εμφάνισαν παρενέργειες. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως οι πληροφορίες για τη νέα μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου είναι ελάχιστες, επομένως είναι πιο λογικό να διατηρούν τις αμφιβολίες τους, ελπίζοντας ότι θα εξαλειφθούν από μελλοντικές έρευνες.

(Πηγή: BBC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα