Ένας 33χρονος Βρετανός έβλεπε τα πόδια του να γίνονται μοβ

Ένας 33χρονος Βρετανός έβλεπε τα πόδια του να γίνονται μοβ
Στην αριστερή φωτογραφία είναι τα πόδια του άνδρα στα 2 λεπτά ορθοστασίας. Στη δεξιά, στα 10 λεπτά. Τhe Lancet

Όση περισσότερη ώρα στεκόταν ένας Βρετανός όρθιος, τόσο πιο μοβ γινόταν η απόχρωση των ποδιών του. Τι έδειξαν οι εξετάσεις του.

Ένας 33χρονος από τη Μεγάλη Βρετανία πήγε στα επείγοντα για να του εξηγήσουν το λόγο που τα πόδια του έπαιρναν μια μοβ, όταν στεκόταν όρθιος για ώρα.

Αρχικά, τα αισθανόταν πιο βαριά, μετά ένιωθε φαγούρα, έπειτα ερχόταν το μυρμήγκιασμα και τέλος γίνονταν μοβ.

Μόλις ξάπλωνε όλα τα συμπτώματα εξαφανίζονταν.

Τι είχε;

Τίποτα το σοβαρό.

Η ακροκυάνωση που συνδέεται με το long Covid

Αφότου έμεινε όρθιος για οκτώ λεπτά, ξάπλωσε και μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και το σφυγμό του. Οι αριθμοί ήταν φυσιολογικοί. Επανέλαβαν τις μετρήσεις, ενώ ο άνδρας ήταν σε όρθια θέση. Είχε 127 παλμούς, ανά λεπτό. Ανέφερε επίσης, ότι νιώθει αίσθημα ομίχλης και τρέμουλο, συμπτώματα σύμφωνα με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Όπως εξήγησαν ερευνητές του Ινστιτούτου ρευματικής και μυοσκελετικής ιατρικής του University of Leeds στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12/8 “όταν είμαστε όρθιοι, λίγο από το αίμα σας κινείται προς τα κάτω στο σώμα σας, λόγω της βαρύτητας. Το σώμα σας το αντισταθμίζει, αυξάνοντας ελαφρώς τον καρδιακό ρυθμό και στενεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ροή οξυγόνου στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Όταν υπάρχει σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, αυτές οι αυτόματες αλλαγές δεν συμβαίνουν. Όταν κινούμαστε σε όρθια θέση, η παροχή αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο πέφτει και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται για να αντισταθμίσει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη ροή του αίματος”.

Ο ασθενής με τα μοβ πόδια είχε επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Covid-19 ενάμιση χρόνο πριν επισκεφτεί τα επείγοντα και μια ύποπτη μόλυνση, μισό χρόνο αργότερα.

Είχε επισκεφτεί εξειδικευμένη κλινική λόγω αισθήσεων εξάντλησης, μυϊκού πόνου, ομίχλης στον εγκέφαλο και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με long Covid. Αυτή ήταν και η διάγνωση.

Μετά την εξέλιξη που βίωσε με το χρώμα των ποδιών του και τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι “αυξάνονται οι ενδείξεις για σύνδεση μεταξύ της μακράς διάρκειας Covid και της δυσαυτονομίας του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας, που μπορεί να συμβεί μετά από ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης (βλ. κυανή υπέρχρωση των περιφερειακών περιοχών του σώματος που οφείλεται πιθανώς σε αγγειακή δυσλειτουργία), σε ασθενή που δεν την είχε βιώσει πριν τη μόλυνση του από τον κορονοϊό.

Οι ασθενείς που το αντιμετωπίζουν μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα long Covid και δυσαυτονομίας και μπορεί να ανησυχούν για αυτό που βλέπουν. Ομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ακροκυάνωσης και του long Covid.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειρίζονται κατάλληλα τους ασθενείς”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα