Επανεμφανίστηκε η “μέλισσα-τέρας”, η μεγαλύτερη του πλανήτη

Επανεμφανίστηκε η “μέλισσα-τέρας”, η μεγαλύτερη του πλανήτη

Είχε εξαφανιστεί από το 1981. Ζούσε σε απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας. Πού εντοπίστηκε ξανά. Είναι σε μέγεθος τέσσερις φορές μια κανονική.

Εδώ και 38 χρόνια οι επιστήμονες τη θεωρούσαν εξαφανισμένη. Σήμερα όμως η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου, εντοπίστηκε ξανά.

Το μέγεθός της συγκρίνεται με ανθρώπινο αντίχειρα ενώ το άνοιγμα των φτερών της φτάνει στα 6,5 εκατοστά. Οι μέλισσες αυτές ζουν στο απομακρυσμένο σύμπλεγμα νησιών North Moluccas στην Ινδονησία και το υποείδος ονομάζεται Megachile pluto.

Ο βιολόγος Simon Robson του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας δήλωσε πως “η μέλισσα αυτή είναι τόσο αστεία μεγάλη που είναι πραγματικά εντυπωσιακή”. Η ανακάλυψη της επανεμφάνισης δεν ήταν εύκολη δουλειά αφού το υποείδος ζει σε απομακρυσμένες περιοχές μέσα σε δάση.

“Οι θηλυκές φτιάχνουν τις φωλιές τους στα αναχώματα των τερμιτών, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες δαγκάνες τους για να μαζεύουν το ρετσίνι από τα δέντρα έτσι ώστε να στήσουν το σχήμα της φωλιάς τους και για να προστατευτούν από τους τερμίτες”, πρόσθεσε ο βιολόγος. Οι θηλυκές είναι μάλιστα δύο φορές μεγαλύτερες από τις αρσενικές (κηφήνες).

Για την ακρίβεια, το μέγεθος της θηλυκής φτάνει στα 3,8 εκατοστά, ενώ οι αρσενικές τα 2,3.

“Έχω κάνει τουλάχιστον πέντε εξορμήσεις μέχρι σήμερα για να βρω έστω μία και δεν τα είχα καταφέρει”, δήλωσε ο φωτογράφος Clay Bolt που έψαχνε στα σημεία όπου οι επιστήμονες την είχαν εντυπώσει για τελευταία φορά.

Η Megachile pluto καλείται και “Wallace’s Giant Bee” από τον Alfred Russel Wallace, Βρετανό εντομολόγο και συνεργάτη του Δαρβίνου. Ο Wallace εντόπισε πρώτη φορά το έντομο το 1859.

Το 1981, ο εντομολόγος Adam Messer, εντόπισε αρκετές τέτοιες μέλισσες που σήμερα εκτίθενται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Η αποστολή που επιβεβαίωσε την επανεμφάνιση της μέλισσας χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση Global Wildlife Conservation, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία στο Τέξας, η οποία το 2017 ξεκίνησε μια παγκόσμια έρευνα για 25 “χαμένα” είδη που δεν είναι απαραιτήτως εξαφανισμένα αλλά έχουν να εντοπιστούν για πάνω από μία δεκαετία.

Oι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 20000 είδη μελισσών και 700 γένη, ανάμεσα σ’αυτές και η κοινή μέλισσα Apis Mellifera L.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα