Ερευνητές ανακάλυψαν νέα αποτυπώματα δεινοσαύρων – Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Διαβάζεται σε 3'Αποτυπώματα μερικών από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έζησαν ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψαν ερευνητές.
- 04 Ιανουαρίου 2025 10:37
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο λατομείο Dewars Farm Quarry στο Oxfordshire, όπου ερευνητές και εργαζόμενοι αποκάλυψαν μια “λεωφόρο”, γεμάτη με εκατοντάδες αποτυπώματα μερικών από τους μεγαλύτερους δεινοσαύρους, που έζησαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το livescience, τα αποτυπώματα χρονολογούνται στη μέση Ιουράσια Περίοδο, πριν από 166 εκατομμύρια χρόνια, και αποτελούν τον μεγαλύτερο χώρο με αποτυπώματα δεινοσαύρων, που έχει βρεθεί στη Βρετανία.
Ο Γκάρι Τζόνσον, εργαζόμενος στο λατομείο, ήταν αυτός που εντόπισε πρώτος τα ίχνη, παρατηρώντας παράξενες προεξοχές στο έδαφος. Τον Ιούνιο, ομάδα ερευνητών συνεργάστηκε με το προσωπικό του λατομείου για την ανασκαφή του εντυπωσιακού αυτού ευρήματος.
Αποτυπώματα Μεγαλόσαυρου και Κητιόσαυρου
Ανάμεσα στα ίχνη, ξεχωρίζουν αυτά του Μεγαλόσαυρου, ενός αρπακτικού μήκους 9 μέτρων, που είναι ο μεγαλύτερος γνωστός σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ιουρασικής Εποχής στη Βρετανία και εκείνα από τέσσερις γιγαντιαίους Κητιόσαυρους, φυτοφάγους δεινόσαυρους μήκους έως 18 μέτρων, συγγενείς του διάσημου Διπλόδοκου.
“Το μέγεθος των αποτυπωμάτων και η έκταση που καλύπτουν είναι απίστευτα” δήλωσε η Κίρστι Έντγκαρ, καθηγήτρια μικροπαλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. “Είναι εκπληκτικό να στέκεσαι ακριβώς εκεί όπου περπατούσαν κάποτε μερικά από τα μεγαλύτερα ζώα που υπήρξαν ποτέ”.
Κατά την Ιουράσια Περίοδο, το Oxfordshire ήταν μια τροπική παράκτια περιοχή με ρηχές λιμνοθάλασσες και λασπώδεις εκτάσεις, παρόμοιες με τα σημερινά Florida Keys. Αυτές οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τη διατήρηση των αποτυπωμάτων. “Η υγρασία του εδάφους επέτρεπε τη δημιουργία ευδιάκριτων αποτυπωμάτων, ενώ οι καταιγίδες κάλυπταν τα ίχνη, προστατεύοντάς τα από διάβρωση” εξήγησε η Έντγκαρ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες και drones για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα των αποτυπωμάτων, που έχουν μήκος έως 90 εκατοστά. Υπολόγισαν ότι οι δεινόσαυροι βάδιζαν με ταχύτητα περίπου 5 χλμ/ώρα, σχεδόν όσο η ταχύτητα βαδίσματος ενός ανθρώπου.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται στη νέα έκθεση “Breaking Ground” του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ “Digging for Britain” του BBC.
Τα αποτυπώματα είναι τόσο καλοδιατηρημένα που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν πώς το έδαφος παραμορφώθηκε από τα πόδια των δεινοσαύρων. Μαζί με άλλα απολιθώματα, όπως ίχνη ζώων, κοχύλια και φυτά, οι ερευνητές αναδημιουργούν το περιβάλλον που περπατούσαν αυτοί οι γίγαντες.
“Η λεπτομέρεια στη διατήρηση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς ήταν το λασπώδες περιβάλλον και πώς κινούνταν οι δεινόσαυροι μέσα σε αυτό,” δήλωσε ο Ντάνκαν Μέρντοκ, επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οξφόρδης.
Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της ζωής στην Ιουράσια Περίοδο, προσφέροντας μια ματιά στον κόσμο όπως ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.