Έρχεται διπλή “βροχή” μετεωριτών – Πώς θα τη δείτε

Διαβάζεται σε 3'
Βροχή μετεωριτών στον ουρανό της Ελλάδας
Βροχή μετεωριτών στον ουρανό της Ελλάδας (φωτογραφία αρχείου) Petros Giannakouris/AP Photo

Εντυπωσιακά ολοκληρώνεται ο Ιούλιος του 2024, καθώς δύο βροχές μετεωριτών αναμένεται να κορυφωθούν περίπου την ίδια ώρα.

Αν αυτή την εβδομάδα στρέψετε το βλέμμα σας στον νυχτερινό ουρανό, είναι πιθανό να δείτε τη διπλή “βροχή” μετεωριτών που αναμένεται να κορυφωθεί περίπου την ίδια ώρα.

Οι Υδροχόοι του Νότιου Δέλτα θα είναι πιο δραστήριοι από τη Δευτέρα το βράδυ έως τις αρχές της Τρίτης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν θέαση έως και 25 μετεώρων ανά ώρα, ανάλογα με τη θέση σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεώρων. Και το βράδυ της Τρίτης, η δευτερεύουσα βροχή Άλφα Αιγόκεροι – γνωστή για τις φωτεινές πύρινες σφαίρες της – θα μπορούσε επίσης να φέρει πέντε μετέωρα ανά ώρα στο ουράνιο πάρτι.

Ως πύρινη σφαίρα ορίζεται ένας μετεωρίτης που είναι φωτεινότερος από τον πλανήτη Αφροδίτη και προκαλείται από έναν μετεωρίτη μεγαλύτερου μεγέθους που μπορεί να υπερβαίνει το 1 μέτρο σε διάμετρο, σύμφωνα με τη NASA.

Οι βροχές μετεωριτών είναι τα συντρίμμια που αφήνουν οι κομήτες και οι αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο και που η Γη συναντά κάθε χρόνο σε κάποιο σημείο της τροχιάς της. Το ίχνος των συντριμμιών για τους Υδροχόους του Νότιου Δέλτα εξαπλώνεται, οπότε η βροχή θα μπορούσε να παράγει περίπου τα ίδια ποσοστά μετεώρων για μερικές ημέρες γύρω από την κορύφωσή της, δήλωσε ο Robert Lunsford, συντονιστής της έκθεσης για τις πύρινες σφαίρες της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεώρων.

Το βράδυ της Τετάρτης είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε και τις δύο βροχές, είπε ο Λάνσφορντ, καθώς το φεγγάρι εξασθενεί και χάνει περίπου 8% φωτισμό κάθε βράδυ. Τη Δευτέρα, το φεγγάρι θα είναι περίπου 34% γεμάτο και την Τετάρτη θα είναι 16% γεμάτo, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Οδηγό Σελήνης της NASA. Σημειώνεται πως ο φωτισμός του φεγγαριού μπορεί να εμποδίσει την ορατότητα των πιο αμυδρών μετεώρων.

Πώς να εντοπίσετε έναν μετεωρίτη

Για να παρατηρήσετε τις “βροχές” μετεωριτών είναι καλύτερο να κοιτάξετε μόνο με τα μάτια σας και να μην χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό όπως κιάλια ή τηλεσκόπιο, καθώς θα θέλετε να έχετε καθαρή θέα ολόκληρου του ουρανού, δήλωσε ο Andrew Rivkin, πλανητικός αστρονόμος και ερευνητής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

“Βρείτε ένα σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, αν μπορείτε, με θέα στον ανοιχτό ουρανό”, δήλωσε ο Rivkin. Συνιστά να κάθεστε έξω για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά, ώστε να αφήσετε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι.

Η καλύτερη ώρα για να δείτε μετεωρίτες θα είναι γύρω στις 4 π.μ. τοπική ώρα, όταν ο ακτινοβόλος, ο αστερισμός από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται οι βροχές μετεωριτών, θα είναι ο υψηλότερος στον ουρανό, δήλωσε ο Lunsford. Και οι δύο βροχές μετεωριτών θα είναι ορατές σε όλο τον κόσμο, αν και στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να δούμε μικρότερο αριθμό μετεωριτών ανά ώρα – μόνο έως 10 – επειδή ο ακτινοβόλος θα βρίσκεται χαμηλότερα στον ουρανό, πρόσθεσε.

Πότε “βρέχει” μετεωρίτες

Αυτές είναι οι υπόλοιπες “βροχές” μετεωριτών που θα κορυφωθούν μέσα στο 2024:

Περσείδες: 11-12 Αυγούστου

Δρακοντίδες: 7-8 Οκτωβρίου

Ωριωνίδες: Οκτώβριος 20-21

Νότιες Ταυρίδες: Νοέμβριος 4-5

Βόρειες Ταυρίδες: 11-12 Νοεμβρίου

Λεοντίδες: Νοέμβριος 17-18

Γεμινίδες: Δεκέμβριος 13-14

Ουρσίδες: Δεκεμβρίου 21-22

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα