Έρχεται το τέλος των προβλημάτων μας με τα δόντια μας
Διαβάζεται σε 3'
Με την ανακάλυψη του King’s College αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των προβλημάτων μας με τα δόντια.
- 16 Απριλίου 2025 11:37
Eρευνητές του King’s College του Λονδίνου έκαναν μια ανακάλυψη που απασχολεί όλους τους κατοίκους της Γης που έχουν δόντια.
Πόσοι είναι εκείνοι που δεν έχουν σφραγίσματα ή “γέφυρες” ή θήκες ή εμφυτεύματα σε κάποιο από τα 32 δόντια -εκτός και αν έχετε αφαιρέσει τους φρονιμίτες;
Ατυχώς, δεν ανήκουμε στα είδη που μπορούν και αναγεννούν τα δόντια τους -λίστα στην οποία ανήκουν οι καρχαρίες, τα τρωκτικά, οι αλιγάτορες και οι κροκόδειλοι, μερικές σαύρες και ορισμένα ψάρια. Εμείς έχουμε ένα και μόνο σετ από τα 5 μας έως το τέλος της ζωής μας και δέχεται πολλά “χτυπήματα” -από το πόσο σωστά τα προσέχουμε, τη μάσηση και την ομιλία- είναι ατελείωτες.
Με αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Imperial College μπορούμε να ανησυχούμε λιγότερο για τον επεμβατικό τρόπο που επιστρατεύουν οι οδοντίατροι και οι εμφυτευματολόγοι για να αποκαταστήσουν το όποιο ζήτημα προκύπτει και ο οποίος ενίοτε, δεν είναι αποτελεσματικός -δεν αποκαθιστά πλήρως τη φυσική μορφή και τη λειτουργία των δοντιών.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του King’s College στο πλαίσιο της αντικατάστασης δοντιών με βιολογικό τρόπο, μέλη του ανέπτυξαν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Για την ακρίβεια, δημιούργησαν υλικό που μιμείται το περιβάλλον, το οποίο απαιτείται για την ανάπτυξη των δοντιών. «Ο στόχος της αναγεννητικής οδοντιατρικής είναι η βιομηχανική ενός ολόκληρου δοντιού, κάτι που απαιτεί την αναπαραγωγή των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του οδοντικού επιθηλίου (τύπος ιστού που καλύπτει τις επιφάνειες του σώματος) και του μεσοθήλιου (μεμβράνη που περιβάλλει πολλές σωματικές κοιλότητες).
Η μέθοδος μας αξιοποιεί κύτταρα, βιοϋλικά και αυξητικούς παράγοντες για να δημιουργήσει δομές των δοντιών που μιμούνται τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των φυσικών δοντιών», αναφέρεται στη μελέτη.
Σε απλά ελληνικά, ένα κύτταρο μπορεί να ‘πει’ σε ένα άλλο να αρχίσει να μεταμορφώνεται σε κύτταρο δοντιού, υπό εργαστηριακές συνθήκες.
Ο Xuechen Zhang, τελειόφοιτος διδάκτορας στη Σχολή Οδοντιατρικής, Στοματικής και Κρανιοπροσωπικής Επιστήμης στο King’s College είπε ότι τα δόντια που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο «θα αναγεννηθούν φυσικά και θα ενσωματωθούν στη γνάθο ως πραγματικά δόντια. Θα είναι πιο δυνατά, “μακροβιότερα” και χωρίς κίνδυνο απόρριψης, προσφέροντας μια πιο ανθεκτική και βιολογικά συμβατή λύση από τα σφραγίσματα ή τα εμφυτεύματα».
Η επόμενη πρόκληση των επιστημόνων είναι να βρουν έναν τρόπο να τα τοποθετήσουν στο στόμα ενός ασθενούς από το εργαστήριο. «Θα μπορούσαμε να μεταμοσχεύσουμε τα νεαρά οδοντικά κύτταρα στη θέση του δοντιού που λείπει και να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν μέσα στο στόμα» εξήγησε ο Zhang.
Το βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί καιρός έως ότου να μπορούμε να μιλάμε για λύση στο πρόβλημα, εν τούτοις η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν την στιγμή έχει αρχίσει.