Έσπασαν τον ‘κώδικα’ του εγκεφάλου που αναγνωρίζει πρόσωπα
Η ανακάλυψη ίσως φέρει την επιστημονική κοινότητα πιο κοντά στη μελλοντική αποκάλυψη των ανθρωπίνων σκέψεων
- 08 Ιουνίου 2017 16:05
Επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αναγνωρίζει πρόσωπα και φυσιογνωμίες. Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε δίκαια ως μια «επανάσταση» καθώς λύνει ένα μυστήριο πολλών δεκαετιών και δείχνει πού πάει ο κόσμος και η επιστήμη.
Ειδικότερα, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας και νευροεπιστήμης Ντόρις Τσάο χρησιμοποίησαν τα εγκεφαλικά κύματα πειραματόζωων (μαϊμούδων μακάκων) για να δημιουργήσουν στον υπολογιστή σχεδόν τέλειες αναπαραστάσεις των ανθρώπινων προσώπων που προηγουμένως είχαν δείξει σε φωτογραφίες στα ζώα.
Τα πειράματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος βασίζεται σε μαθηματικούς υπολογισμούς όπως αυτούς που χρησιμοποιεί ένας αλγόριθμος, αναλύοντας σε αριθμούς 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου (σχήμα, απόσταση ανάμεσα στα μάτια, μήκος μύτης, υφή δέρματος κ.α.).
Οι νευροεπιστήμονες είχαν έως τώρα εντοπίσει νευρώνες του εγκεφάλου που αντιδρούν σχεδόν αποκλειστικά στα πρόσωπα. Όμως παρέμενε μυστήριο το πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία της αναγνώρισης των εικόνων στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που στέλνουν τα μάτια.
«Το κλειδί είναι ότι παρόλο που υπάρχει ένας άπειρος αριθμός προσώπων, όλα αυτά μπορείς να τα περιγράψεις με μόνο 50 τρόπους. Είναι κάτι ανάλογο με την υπολογιστική όραση, μόνο που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας» δήλωσε η κα. Τσάο. Κάθε επιμέρους νευρώνας «βλέπει» ένα επιμέρους χαρακτηριστικό του προσώπου και όλοι μαζί ανασυνθέτουν την εικόνα του προσώπου στον εγκέφαλο.
Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα δικό τους αλγόριθμο που, αφού «διαβάσει» τα εγκεφαλικά κύματα μετά από την αναγνώριση ενός προσώπου, μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα σε υπολογιστή αυτού του προσώπου, το οποίο ο εγκέφαλος έχει προηγουμένως δει και αναγνωρίσει.
Στα πειράματα με τους μακάκους αρκούσε, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων εισηγμένων στο κρανίο, η καταγραφή της δραστηριότητας περίπου 200 νευρώνων, για να αναδημιουργηθεί με σχεδόν πλήρη ακρίβεια το πρόσωπο ενός ανθρώπου που το ζώο είχε δει προηγουμένως και μάλιστα άσχετα αν το πρόσωπο ήταν προφίλ ή ανφάς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Σπάσαμε τον κώδικα του εγκεφάλου για την αναγνώριση των προσώπων» δήλωσε η Τσάο περιχαρής.
Μετά την αναγνώριση του προσώπου στον οπτικό φλοιό, είναι πιθανό ότι οι μνήμες των οικείων προσώπων αποθηκεύονται πλέον στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι ζωτική για τη μνήμη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μεμονωμένοι νευρώνες του ιπποκάμπου ενεργοποιούνται κατά την αναγνώριση προσώπων (εξ ου και ο διάσημος «νευρώνας Τζένιφερ ‘Ανιστον»!).
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Cell.
Το νέο αυτό εντυπωσιακό κατόρθωμα «ανάγνωσης» του νου φωτίζει ένα από τα δυσκολότερα έως τώρα προβλήματα της νευροεπιστήμης, το πώς ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τα πρόσωπα, αλλά επίσης ίσως φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την μελλοντική αποκάλυψη των ανθρωπίνων σκέψεων και καταδεικνύει #poupaeiokosmos.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι αυτές οι νέες γνώσεις θα έχουν διάφορες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον, όπως στο πεδίο της εγκληματολογίας, βοηθώντας στην ανακατασκευή του προσώπου ενός εγκληματία μόνο από την ανάλυση των εγκεφαλικών κυμάτων ενός μάρτυρα.
Μπορεί οι επιστημονικές ανακαλύψεις να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και άγνωστους προορισμούς, εμείς ωστόσο ξέρουμε πού πάει ο κόσμος όταν χρειάζεται ασφάλεια. Απευθύνεται στην Τράπεζα Πειραιώς για να βρει δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την ERGO και την ΝΝ HELLAS.