Έχουμε επισκέπτη: Εντοπίστηκε το πρώτο αντικείμενο από άλλο αστρικό σύστημα
Ο μυστηριώδης αστεροειδής ή κομήτης, με το όνομα A/2017 U1, μπορεί να είναι το πρώτο αντικείμενο που θα επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από άλλο σημείο του γαλαξία. Είναι ο πιο σοβαρός υποψήφιος που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα
- 29 Οκτωβρίου 2017 08:17
Ένα μυστηριώδες αντικείμενο, που εντοπίστηκε να περνάει από τον Ήλιο, μπορεί να είναι ο πρώτος διαστημικός βράχος που προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τους αστρονόμους που το παρακολουθούν.
Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν και άλλα σώματα θεωρούνταν ότι δεν ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο, που έχει διάμετρο μικρότερη των 400 μέτρων, είναι αυτό που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής, τις περισσότερες πιθανότητες.
“Το συναρπαστικό είναι ότι μπορεί όντως να είναι επισκέπτης από ένα άλλο σύστημα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Έντουαρντ Μπλούμερ, αστρονόμος στο Βασιλικό Παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι η προέλευσή του είναι πέρα του ηλιακού μας συστήματος, τότε θα πρόκειται για τον πρώτο διαστημικό βράχο που θα γίνει γνωστό ότι ήρθε από άλλη περιοχή του γαλαξία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο αντικείμενο κινείται πολύ γρήγορα για να ξεφύγει από την έλξη του Ήλιου. Αντικείμενα από το ηλιακό μας σύστημα και είναι σε τροχιές μακράς διαρκείας μέσα στο σύστημά μας, μπορεί να καταλήξουν σε υπερβολική τροχιά και να εκτοξευτούν στο διαστρικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν κινηθούν κοντά σε έναν γιγάντιο πλανήτη, η βαρύτητα του τελευταίου μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση. Ο Δρ. Γκάρετ Ουίλιαμς, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μικρών Πλανητών του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο εν λόγω αντικείμενο.
“Αν και άλλες μελέτες επιβεβαιώσουν την ασυνήθιστη τροχιά του, τότε αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι η πρώτη ξεκάθαρη περίπτωση ενός διαστρικού κομήτη”, αναφέρεται στην σχετική έκθεση.
Αργότερα την ίδια μέρα, μια δεύτερη μελέτη έγινε γνωστή, κάνοντας λόγο για αστεροειδή, στον οποίο δόθηκε το όνομα A/2017 U1. Το αντικείμενο μπήκε στο ηλιακό μας σύστημα, πέρασε ακριβώς μέσα από την τροχιά του Ερμή και κάτω από τον Ήλιο, πριν κατευθυνθεί πίσω από το επίπεδο του ηλιακού μας συστήματος προς τα αστέρια. Στο πιο κοντινό πέρασμά του, στις 9 Σεπτεμβρίου, απείχε περίπου 40 εκατ. χλμ. από τον Ήλιο.
(Πηγή: Guardian)