Φελισέτ: Η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα, αποκτά το μνημείο που της αξίζει

Φελισέτ: Η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα, αποκτά το μνημείο που της αξίζει
youtube

Την ιστορία της ψιψίνας "Φελισέτ" τη γνώριζουν ελάχιστοι. Κάποιοι όμως αποφάσισαν ότι έστω και αργά ήρθε η ώρα να αποδοθούν οι τιμές που αρμόζουν στην πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα πριν από 54 χρόνια

Τη “Λάικα”, την σκυλίτσα από την ΕΣΣΔ που ταξίδεψε πρώτη στο διάστημα, τη γνωρίζουμε όλοι. Η κατάκτηση του διαστήματος έχει όμως και μία ακόμη τετράποδη πρωτοπόρο: Την αδέσποτη γατούλα “Φελισέτ” από το Παρίσι.

Ήταν η πρώτη και μοναδική γάτα που πήγε στο διάστημα, αλλά έχει ξεχαστεί. Τώρα όμως, επιτέλους, θα αποκτήσει το μνημείο που της αξίζει.

 Η σχετική πολύμηνη καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω του ιστοτόπου Kickstarter ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου και απέφερε 57.158 δολάρια από εισφορές που έκαναν περισσότεροι από 1.100 «φαν» της Φελισέτ (Felicette). Το σχετικό άγαλμα θα στηθεί στην πατρίδα της, το Παρίσι.

Η Γαλλία ήταν η τρίτη χώρα που δημιούργησε διαστημική υπηρεσία, μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ. Αντίθετα με τις άλλες χώρες, το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα πειραματίσθηκε με 14 γάτες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην αναγκαία εκπαίδευση. Στόχος ήταν να μελετηθεί με ποιό τρόπο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον οργανισμό των ζώων, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τους ανθρώπους. Κάπως έτσι, οι γάτες και άλλα ζώα έκαναν διαστημική εκπαίδευση πριν τους αστροναύτες.

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, μια ήρεμη ασπρόμαυρη αδέσποτη γατούλα, που οι Γάλλοι είχαν περιμαζέψει από τους δρόμους του Παρισιού, ήταν αυτή που επιλέχθηκε για να «επιβιβαστεί» στη μύτη ενός γαλλικού πυραύλου «Βερονίκ AG1» και να εκτοξευθεί από την Αλγερία.

Η γάτα -ο εγκέφαλος της οποίας ήταν «καλωδιωμένος» με ηλεκτρόδια για να παρακολουθούνται οι αντιδράσεις του- πέταξε σε ύψος 157 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, βιώνοντας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την έλλειψη βαρύτητας. Μετά από 15 λεπτά, η Φελισέτ, μέσα στη μικρή διαστημική κάψουλά της, επέστρεψε στη Γη σώα και ασφαλής με αλεξίπτωτο.

Όμως τόσοι σκύλοι, μαϊμούδες και χιμπατζήδες που ταξίδεψαν στο διάστημα, πριν και μετά από αυτήν, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχασθεί ότι η Φελισέτ υπήρξε η πρώτη και μόνη γάτα που γνώρισε το διάστημα από πρώτο χέρι. Το γεγονός ότι είχε ηλεκτρόδια φυτεμένα στο κεφάλι της, έπαιξαν ρόλο στο να μη γίνει ηρωίδα, καθώς τέτοιες φωτογραφίες ήταν αδύνατο να είναι δημοφιλείς, ιδίως μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η «Λάικα» έχει το δικό της μνημείο, το ίδιο και ο «Χαμ», ο πρώτος διαστημικός χιμπατζής. Τώρα ήλθε η ώρα και της Φελισέτ, γνωστής και ως «Αστρογάτας» (Αstrocat), να απαθανατισθεί σε ένα μνημείο.

Το χάλκινο γλυπτό, μάλλον ένας συνδυασμός γάτας και πυραύλου, θα έχει ύψος ενάμισι μέτρου και δημιουργός του θα είναι ο Τζιλ Πάρκερ, γνωστός καλλιτέχνης διαφόρων μορφών ζώων. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Οκτώβρθιο του 2018, όταν θα κλείνουν 55 χρόνια από την πτήση της Φελισέτ. Όσοι χρηματοδότες συνεισέφεραν πάνω από 330 δολάρια, το όνομά τους θα χαραχτεί σε πλακέτα δίπλα στο άγαλμα, ενώ όσοι έδωσαν πάνω από 8.000 δολάρια, θα πάρουν κι ένα αντίγραφο 30 εκατοστών του μνημείου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα αποκατασταθεί οριστικά η άδικη παραπληροφόρηση, μάλλον από άνδρες, που λανθασμένα είχαν επί χρόνια διαδώσει ότι η διαστημική πρωτιά ανήκε σε ένα γάτο, τον «Φελίξ».

Κι ένα υστερόγραφο; Οι Γάλλοι προσπάθησαν να στείλουν στο διάστημα και άλλη μια γάτα, λίγες μέρες μετά τη Φελισέτ. Όμως ο πύραυλος εξερράγη 11 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και η άτυχη ανώνυμη γατούλα (ίσως και γάτος) είχε άδοξο τέλος. Μετά από αυτό, καμία άλλη γάτα δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά στο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα