Γιατί μια ζεστή ημέρα μυρίζει διαφορετικά από μια κρύα

Γιατί μια ζεστή ημέρα μυρίζει διαφορετικά από μια κρύα
Οι μέρες του καλοκαιριού μυρίζουν διαφρετικά από του χειμώνα Alamy Stock Photo

Οι μέρες του χειμώνα μυρίζουν διαφορετικά απο τις ημέρες του καλοκαιριού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το παράδειγμα του ξαναζεσταμένου φαγητού.

Όταν είναι χειμώνας μπορούμε να το νιώσουμε,  μπορούμε να το δούμε,  μπορούμε να το μυρίσουμε. Και δεν μιλάμε για τον καπνό της καμινάδας του χειμώνα, τις πευκοβελόνες ή τα κάστανα. Μιλάμε για τη δροσερή, μυρωδιά του αέρα του χειμώνα.

Η εξήγησή μας είναι διπλή: σωματική και ψυχολογική. Ο φυσικός λόγος που μια κρύα μέρα μυρίζει διαφορετικά από μια ζεστή είναι ότι υπάρχουν απλώς λιγότερες μυρωδιές και η μύτη μας δεν είναι τόσο ευαίσθητη στις μυρωδιές το χειμώνα. Η Pamela Dalton, επιστήμονας όσφρησης στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια, εξηγεί ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στα μόρια της οσμής που κινούνται πιο αργά όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Ας χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα του δείπνου μας ως παράδειγμα. Την επόμενη μέρα που θα βγάλουμε το γεύμα από το ψυγείο ή την κατάψυξη, πάρτε μια μυρωδιά. Πόσο δυνατό είναι το άρωμα; Τώρα ζεστάνετε το φαγητό σας και μυρίστε ξανά. Είναι το άρωμα πιο δυνατό από πριν;

Αυτή η αλλαγή στη μυρωδιά οφείλεται στο ότι καθώς ζεσταίνατε τα υπολείμματά σας, αυτά τα μόρια μυρωδιάς άρχισαν να επιταχύνονται. Αλλά αυτά τα κινούμενα μόρια δεν είναι τα μόνα πράγματα που καθορίζουν τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να μυρίσουμε. Ο άλλος παράγοντας είναι η μύτη μας, φυσικά. H Dalton εξηγεί ότι ως προστατευτική απόκριση ενάντια στον κρύο, ξηρό αέρα, οι οσφρητικοί υποδοχείς που βρίσκονται μέσα στις μύτες μας κρύβονται τον χειμώνα. Έτσι, η έλλειψη μυρωδιών συν τη μικρότερη ικανότητα όσφρησης κάνει τον χειμώνα να έχει διαφορετική μυρωδιά από το καλοκαίρι.

Ο ψυχολογικός λόγος που μια κρύα μέρα μυρίζει διαφορετικά από μια ζεστή είναι ότι περιμένουμε να μυρίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Το τι πιστεύετε ότι θα είναι μια μυρωδιά επηρεάζει το αν σας αρέσει και τι αντιλαμβάνεστε ότι είναι», είπε ο Άλαν Χιρς, νευρολόγος και ψυχίατρος στο Σικάγο, στο Discovery News. «Λοιπόν, αν βγαίνετε έξω το χειμώνα και έχετε συνηθίσει να μυρίζετε χιόνι ή κάστανα στη φωτιά ή ό,τι μυρίζετε έξω, αυτό θα ερμηνεύσετε ότι είναι οι μυρωδιές». Τώρα σταθείτε έξω και πάρτε μια βαθιά ανάσα με τη μύτη σας… μυρίζει καλοκαίρι , έτσι δεν είναι;

Και τα σκουπίδια από τους ανοιχτούς κάδους έχουν απαίσια μυρωδιά !

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα