Γιατί το ελληνικό DNA είναι τόσο μοναδικό
Διαβάζεται σε 4'Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα των Ελλήνων δεν δικαιώνει το χαρακτηρισμό του “μοναδικού DNA”. Ωστόσο, γενετικά παραμένουμε ξεχωριστοί.
- 10 Δεκεμβρίου 2024 09:05
Μολονότι καθημερινά εμφανίζονται πολλοί διαφορετικοί λόγοι να αμφισβητούμε τη ψυχική -και όχι μόνο- υγεία των γύρω μας και τελικά, το DNA μας παραμένει ξεχωριστό. Oι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και αδιαμφισβήτητοι.
Θα σας οδηγήσουμε εκεί παρέα με το κανάλι Evo Inception στο YouTube («λειτουργεί ως πύλη στο παρελθόν, προσφέροντας πανοραμική εικόνα στην ανθρώπινη ύπαρξη») που έφτιαξε σχετικό ντοκιμαντέρ.
«Πάτησε» πάνω σε ευρήματα μελετών. Σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε το 2017 oι ελληνικοί πολιτισμοί που αποθεώθηκαν σε όλον τον πλανήτη, δεν ήταν ‘εισαγώμενοι’ και συνδεόμαστε ακόμα μαζί τους -γενετικά.
«Oι Μίνωες και Μυκηναίοι παραμένουν έως σήμερα οι θρυλικοί αρχαίοι Έλληνες που ‘έχτισαν’ τεράστια παλάτια. Για αιώνες, επιστήμονες διαφωνούσαν ως προς την προέλευση αυτών των ανθρώπων. Το πού είχαν τις ‘ρίζες’ τους.
Κάποιοι ερευνητές θεωρούσαν ως δεδομένο πως έφτασαν στην αρχαία Ελλάδα με πλοία από την αρχαία Αίγυπτο ή τη Μέση Ανατολή, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τόσο αναπτυγμένοι;
Όταν γενετιστές κατάφεραν να βρουν και να μελετήσουν DNA αυτών των πολιτισμών, βρήκαν κάτι που άφησε εξ απήνης πολλούς.
Αποδείχθηκε ότι και οι Μινωες και οι Μυκηναίοι έφεραν συγκλονιστικά γενετικά χαρακτηριστικά. Όταν είδαν το μιτοχονδριακό DNA (τα μιτοχόνδρια είναι μικρές δομές στα κύτταρα που δημιουργούν ενέργεια προς χρήση του κυττάρου και το σχετικό DNA κληρονομείται αποκλειστικά από την μητέρα) που είναι σαν γενετική χρονοκάψουλα, ανακάλυψαν πως έχουν πολύ συγκεκριμένες απλοομάδες (ομάδα μεμονωμένων χρωμοσωμάτων -κλώνων DNA- που μοιραζόμαστε με πρόγονο).
Συγκεκριμένα την H, την K και την Τ, που είναι γενετικά ψίχουλα τα οποία οδηγούν πίσω στους πρώτους αγρότες που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη.
Όταν είδαν το Υ χρωμόσωμα (που κληρονομείται από τον πατέρα στον γιο) ήλθε άλλο ένα plot twist. Οι αρχαίοι Έλληνες ‘κουβαλούσαν’ κυρίως τις J2a και G2a απλοομάδες (haplogroups), κάτι που είναι εντυπωσιακό καθώς αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν πως είχαν ουσιαστική σχέση με τους πρώτους αγρότες που μετακόμισαν από την Ανατολή.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα σε αυτά που έδειξε η γονιδιωματική ανάλυση (βλ. πλήρης χαρτογράφηση του γονιδιώματος). Οι επιστήμονες βρήκαν πως και οι Μίνωες και οι Μυκηναίοι μοιράζονταν περί το 75% του DNA τους με τους αρχαίους Ευρωπαίους αγρότες που ζούσαν ήδη στην Ελλάδα, χιλιάδες χρόνια πριν οποιοσδήποτε σκεφτεί να χτίσει τα εντυπωσιακά παλάτια.
Το υπόλοιπο 25% του DNA προερχόταν από ανθρώπους που είχαν ρίζες κάπου στην περιοχή του αρχαίου Καυκάσου -εκεί όπου είναι σήμερα η Αρμενία και το Ιράν. Μάλιστα, οι Μυκηναίοι είχαν εξτρά ‘δόση’ γενετικής κληρονομιάς που δεν είχαν οι Μίνωες: ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι DNA από την Ευρασία.
Αυτό προτείνει ότι ένας μυστήριος πληθυσμός μετακινήθηκε στην Ευρώπη και αναμείχθηκε με τους ντόπιους, την εποχή που άρχιζε ο Μινωικός Πολιτισμός».
Υπάρχει ακόμα γενετική σχέση με τους αρχαίους πολιτισμούς;
Στη σύγκριση που έκαναν οι ερευνητές στο DNA των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων, βρήκαν πως «οι σύγχρονοι Έλληνες ‘κουβαλούν’ ακόμα γενετικά χαρακτηριστικά αυτών των αρχαίων πολιτισμών. Υπάρχει 80% γενετική ομοιότητα με τους Μυκηναίους.
Αυτό αποδεικνύει πως παρά τις τόσες αυτοκρατορίες, τις εισβολές και τις μετακινήσεις πληθυσμών μέσω της Ελλάδας τα τελευταία 4.000 χρόνια, η κύρια γενετική κληρονομιά αυτών των αρχαίων πολιτισμών έχει επιβιώσει σχεδόν ανεπηρέαστη.
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν χρειάζεται κάποιος εξελιγμένος πολιτισμός να εμφανιστεί και να δείξει σε όλους πώς γίνεται η κάθε δουλειά.
Οι Μίνωες και οι Μυκηναίοι ανέπτυξαν τους αξιοθαύμαστους πολιτισμούς τους στο σπίτι τους, αναμειγνύοντας τοπικές παραδόσεις με ιδέες και ευρεσιτεχνίες, που έγιναν γνωστές μέσω του εμπορίου και όχι των εισβολών.
Την επόμενη φορά που πει κάποιος πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εισήχθηκε από κάπου αλλού, απλά παρουσιάστε τα γενετικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι θρυλικοί πολιτισμοί μεγάλωσαν στο ‘σπίτι’ τους, συνδυάζοντας το DNA των πρώτη Ευρωπαίων αγροτών, Καυκάσιων, κυνηγών. Έτσι δημιούργησαν κάτι εξ ολοκλήρου καινούργιο και απόλυτα επαναστατικό στην ανθρώπινη ιστορία».