Γκρίζα διαζύγια: Γιατί χωρίζουν οι baby boomers

Γκρίζα διαζύγια: Γιατί χωρίζουν οι baby boomers
Vintage toned single weeding ring on stone background, conceptual picture. iStockphoto

Τι είναι τα "γκρίζα διαζύγια", που όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι για τους οποίους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω αποφασίζουν να χωρίσουν.

* Το άρθρο της καθηγήτριας δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο Ρούτγκες στο Νιου Τζέρσεϊ, Jocelyn Elise Crowley δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Στην αρχή, η Κάθι, 53 ετών, μου μιλούσε ήρεμα, αλλά καθώς περνούσαν τα λεπτά, η φωνή της άρχισε να “σπάει”. Ο σύζυγός της είχε μακροχρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ. Το ζευγάρι, παντρεμένο για περισσότερα από 25 χρόνια, απέκτησε έναν γιο και προσπάθησε να κρατήσει τον γάμο του, επισκεπτόμενο έναν θεραπευτή. Αλλά ήρθε μια καθοριστική στιγμή που δεν μπορούσε πλέον να διατηρήσει τη σχέση. Μου είπε: “Ανακάλυψα μια απόδειξη ξενοδοχείου και τότε πήγα να με συμβουλεύσει ο ιερέας μας. Η απόδειξη του ξενοδοχείου ήταν για τη σουίτα Oriental Fantasy στο τάδε ξενοδοχείο στις 11 το πρωί της Τρίτης και είμαι πολύ σίγουρη ότι δεν ήμουν εγώ εκεί εκείνη τη στιγμή“. Σε εκείνο το σημείο, ήξερε ότι ο γάμος της τελείωσε.

Η Κάθι βίωσε ένα διαζύγιο μέσης ηλικίας ή αλλιώς “γκρίζο διαζύγιο”. Ένα γκρίζο διαζύγιο είναι απλώς ένα διαζύγιο που συμβαίνει στην ηλικία των 50 ετών ή μετά. Παρόλο που το ποσοστό διαζυγίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει σταθεροποιηθεί, ο αριθμός των γκρίζων διαζυγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, περίπου 1 στα 4 διαζύγια είναι γκρίζο.

Τι έχει προκαλέσει αυτή τη δραματική αύξηση των γκρίζων διαζυγίων; Το πρώτο είναι απλώς η γήρανση της γενιάς των Baby Boomer. Το 1990, υπήρχαν μόνο 63,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά μέχρι το 2010, υπήρχαν 99 εκατομμύρια στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Μέχρι το 2050, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα υπάρχουν 158,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Εκτός από την αύξηση του απόλυτου αριθμού τέτοιων ατόμων, το προσδόκιμο ζωής συνέχισε κυρίως να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 1950, οι άνδρες αναμενόταν να ζουν, κατά μέσο όρο, 65,6 χρόνια, ενώ οι γυναίκες 71,1 χρόνια κατά μέσο όρο. Μέχρι το 2016, αυτές οι ηλικίες είχαν αυξηθεί σε 76,1 και 81,1, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες λειτούργησαν για να αποκαλύψουν ότι ολοένα μεγαλύτεροι αριθμοί ζευγαριών έχουν την πιθανότητα ενός γκρίζου διαζυγίου.

Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της ιστορίας είναι γιατί αυτοί οι Baby Boomers χωρίζουν σε αυτό το σημείο της ζωής τους και αν άντρες και γυναίκες προσφέρουν διαφορετικές εξηγήσεις για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ερευνητικής εργασίας, πήρα συνέντευξη από 40 άνδρες και 40 γυναίκες – κανένας δεν σχετίζεται μεταξύ τους – σχετικά με τις αιτίες των γκρίζων διαζυγίων τους. Αυτό που βρήκα ήταν συναρπαστικό.

Η βάση για τον γάμο ετεροφυλόφιλων στις ΗΠΑ άλλαξε δραματικά κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Οι μελετητές έχουν σημειώσει ότι, αρχίζοντας από τον 20ο αιώνα, τα ζευγάρια δένονταν μεταξύ τους με αγάπη, αλλά και από ένα σύνολο αμοιβαία δεσμευτικών ευθυνών. Στην τρέχουσα μορφή του, το διαζύγιο, σύμφωνα με αυτό το συζυγικό πλαίσιο, σχετίζεται συνήθως με τους/τις συντρόφους που εμπλέκονται σε συμπεριφορές που βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους/τις συζύγους τους. Με αυτούς τους τρόπους, παραβιάζουν τους όρκους των δεσμευτικών ευθυνών τους και επομένως το διαζύγιο είναι αποδεκτό.

Η κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας του 1960, ωστόσο, έφερε ένα διαφορετικό σύνολο προσδοκιών σε ορισμένους γάμους. Οι Baby Boomers που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισαν να βλέπουν τη δική τους προσωπική αυτοπραγμάτωση ως τον πιο σημαντικό στόχο στη ζωή τους. Σύντομα οι γάμοι έγιναν τόποι αυτοενδυνάμωσης και αυτο-ανάπτυξης για πολλά ζευγάρια. Εάν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ένας/μία σύντροφος σε έναν γάμο δεν ένιωθε πλέον ικανοποιημένος/η, θα μπορούσε εύλογα να ζητήσει διαζύγιο.

Για τους Baby Boomers που πήρα συνέντευξη, οι οποίοι μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, θα μπορούσε κανείς να μαντέψει ότι τα περισσότερα διαζύγια θα συνέβαιναν επειδή δεν ήταν πλέον “γεμάτοι” προσωπικά, αλλά γενικά αυτό δεν ίσχυε. Ενώ ορισμένοι άνδρες και γυναίκες αναγνώρισαν ότι ο διαχωρισμός των συμφερόντων ήταν ο κεντρικός λόγος για τον χωρισμό τους, όλοι οι άλλοι, παραδόξως, επεσήμαναν λόγους που σχετίζονταν με παραβιάσεις δεσμευτικών ευθυνών που θεωρούσαν ότι ήταν τα βασικά θεμέλια ενός υγιούς γάμου.

Για παράδειγμα, για άνδρες και γυναίκες όπως η Κάθι, η σωματική απιστία αποδείχτηκε καταδικαστική για τις σχέσεις τους. Άνδρες και γυναίκες συμβάδιζαν επίσης όταν υπέδειξαν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας των συντρόφων τους προκάλεσαν τα διαζύγια τους.

Αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον ότι σ’ αυτό το σημείο τελείωσαν οι ομοιότητες για άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες παραπονέθηκαν πολύ για προβλήματα διαχείρισης χρημάτων. Ο Φρανκ, 56 ετών και παντρεμένος για 22 χρόνια, άρχισε να παρατηρεί ότι η σύζυγός του ανέπτυξε μια στάση απέναντι στα χρήματα που τον ενοχλούσε. Παρατήρησε: “Νομίζω ότι όσο περνούσε ο καιρός, ενδιαφερόταν περισσότερο να μην δουλεύει πια, ή να μην δουλεύει και να ζει τον τρόπο ζωής που ενδιέφερε ορισμένες από τις φίλες της να ζήσουν“. Σε αυτή τη τάση προστέθηκαν οι υπερβολικές δαπάνες της μέσω πιστωτικών καρτών. Όταν αρνιόταν να σταματήσει να χρεώνει, ο Φρανκ έβαζε όρια στις κάρτες, αλλά στη συνέχεια απλώς προχωρούσε σε κάποιον άλλο τρόπο για να ξοδέψει χρήματα. Ο Φρανκ τελικά αποφάσισε ότι “απλώς δεν μπορούσε να ζήσει άλλο έτσι” και προχώρησε στο διαζύγιο.

Οι άνδρες ανέφεραν επίσης δυσαρέσκεια για το πώς είχαν μεγαλώσει τα παιδιά τους, ακόμη και χρόνια αφότου είχαν φύγει από το σπίτι της οικογένειας. Στην περίπτωση του Τέρι, αυτός και η σύζυγός του, που ήταν παντρεμένοι για 27 χρόνια, είχαν εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες σχετικά με το πώς να πειθαρχήσουν τους δύο γιους τους όταν ήταν νεότεροι. Σε ηλικία 59 ετών, ο Τέρι δήλωσε: “Ήθελα να εμφυσήσω ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης και μελλοντικών ικανοποιήσεων και εκείνη ήταν σχεδόν στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση“. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι διαφορές οδήγησαν σε περισσότερες διαφωνίες που τελικά κατέληξαν σε διαζύγιο.

Αντιθέτως, οι γυναίκες έτειναν να κατηγορούν τους εθισμούς των συζύγων τους στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την πορνογραφία. Σε πολλές περιπτώσεις, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους συζύγους τους να αναζητήσουν αποτελεσματική βοήθεια, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Η Σούζαν, 63 ετών και παντρεμένη για 39 χρόνια, ερχόταν ολοένα και περισσότερο σε δύσκολη θέση από τις κρίσεις του συζύγου της με το αλκοόλ. Έβραζε από θυμό: “Εννοώ, ήταν ένας φρικτός μέθυσος“. Το χειρότερο, την κατηγόρησε για τον εθισμό του. Ένα βράδυ αφότου γύρισε από τη δουλειά, η Σούζαν είδε ότι “ήταν τόσο μεθυσμένος που παραπατούσε και έπεφτε και κάτι έσπασε μέσα μου“. Για εκείνη, αυτό ήταν το σημείο καμπής και ο γάμος τελείωσε.

Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι ήταν θύματα συναισθηματικής ή λεκτικής κακοποίησης. Σε αυτές τις καταστάσεις, συχνά υπέμειναν χρόνια αυτή τη μεταχείριση – ελπίζοντας απεγνωσμένα για αλλαγή – πριν τελικά τερματίσουν τους γάμους τους. Η Μάργκαρετ, 56 ετών και παντρεμένη 25 χρόνια, εργαζόταν στο ίδιο εστιατόριο με τον σύζυγό της. Αυτός δεν απολάμβανε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και αντιδρούσε φωνάζοντάς της συνεχώς. Τελικά κατέληξε: “Είναι σαν, ξέρετε τι; Το έχω βαρεθεί αυτό. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό άλλο. Είναι σαν να του κατέστρεψα τη ζωή. Αυτό ήταν μια συνηθισμένη του διατύπωση, και τελικά αποφάσισα ότι υπέθετα ότι έπρεπε να του δώσω πίσω τη ζωή του“. Το έκανε χωρίζοντάς τον.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα κίνητρα πίσω από όσους αναζητούν ένα γκρίζο διαζύγιο δεν έχουν να κάνουν πολύ με τα ζευγάρια που θέλουν απλώς να ανοίξουν τα φτερά τους επειδή δεν ικανοποιούνται πλέον, ή “οι χίπιδες είναι ελεύθεροι”. Αντιθέτως, αυτός ο μεσήλικας πληθυσμός παίρνει πολύ σοβαρά τον χωρισμό και, τις περισσότερες φορές, σκέφτεται εάν οι υποσχεθείσες δεσμευτικές ευθύνες του έχουν παραβιαστεί όταν υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. Και καθώς ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται, σύντομα όλοι θα πούμε σε όσους ζητούν διαζύγιο μετά τα 50: ξέρουμε γιατί το κάνετε, καλώς ήρθατε στο κλαμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα