Γνωρίστε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη

Γνωρίστε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ--(Ι.Τ.Ε)---(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ποιο είναι το ερευνητικό ίδρυμα που επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στην Κρήτη και γιατί είναι πολύ σημαντικό

Κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με πλήθος διακρίσεων τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχει άλλωστε συνάψει συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, προωθώντας την καινοτομία και την έρευνα.

Η πιο πρόσφατη είναι αυτή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας με την Bayer, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησης των εντόμων.

Το ερευνητικό κέντρο, που ξεκίνησε την πορεία του το 1983, με έδρα το Ηράκλειο, σήμερα απαρατίζεται συνολικά από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάτρα και Ιωάννινα.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο λειτουργούν: το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) και τοΙνστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ).

Παράλληλα, στο Ρέθυμνο λειτουργεί το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ), στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) και στα Ιωάννινα το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) που υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Ειδικά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) έρχεται πρώτο στην Ελλάδα στην περιοχή των Επιστημών Ζωής, με περισσότερες από 3.600 δημοσιεύσεις και 160.000 αναφορές σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης αποσπάσει αρκετά διεθνή και εθνικά βραβεία, 10 Βραβεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), την πρώτη ελληνική ακαδημαϊκή έδρα της AXA, αρκετά Βραβεία Αριστείας Marie Curie, 10 εκλεγμένους ερευνητές του ΙΜΒΒ ως μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), 5 Βραβεία Νέων Ερευνητών από τον ΕΜΒΟ, και 15 Βραβεία Αριστείας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του ΙΤΕ επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Μικροηλεκτρονική, Λέιζερ, Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ανθρωπιστικές επιστήμες και Πολιτισμό.

Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος για το ερευνητικό του έργο και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Νεκτάριος Ταβερναράκης. Είναι επίσης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πριν από λίγους μήνες προστέθηκε στο βιογραφικό του ακόμη μια σημαντική διάκριση. Συγκεκριμένα τιμήθηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award , το οποίο επιβραβεύει Έλληνες επιστήμονες ή ερευνητικές ομάδες που έχουν συμβάλει αποδεδειγμένα με επιστημονικές εργασίες αιχμής και σπουδαία επιτεύγματα στην προαγωγή των επιστημών, έχοντας οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων ή μεθόδων για τη διάγνωση ή τη θεραπεία ασθενειών, με σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα