Η ανακάλυψη προϊστορικού γορίλα ίσως αλλάξει τα πιστεύω μας για την προέλευση μας
Πολύ νωρίτερα έγινε ο διαχωρισμός γορίλα και ανθρώπου απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα ευρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα
- 28 Νοεμβρίου 2012 18:24
Τουλάχιστον κατά δύο εκατ. χρόνια έχουν πέσει έξω οι επιστημονικές εκτιμήσεις, σχετικά με το διαχωρισμό ανθρώπου και γορίλα από τον τελευταίο κοινό τους πρόγονο.
Αυτό αποδεικνύουν τα απολιθωμένα δόντια ενός πρωτόγονου γορίλα, δέκα εκατ. ετών.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα συμπληρώνουν ένα σημαντικό κενό στην ανθρώπινη εξέλιξη, καθώς τα εννέα δόντια που βρέθηκαν στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, 170 χλμ ανατολικά τις Αντίς Αμπέμπα, είναι σχεδόν πανομοιότυπα με του σημερινού γορίλα, εξειδικευμένα στο να μασούν βλαστούς και φύλλα.
Αυτό υποστηρίζουν στο περιοδικό Nature οι Αιθίοπες και Ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι τα ανακάλυψαν.
Το πλάσμα ονομάστηκε Chororapithecus abyssinicus και είναι το αρχαιότερο γνωστό είδος που σχετίζεται έστω και έμμεσα με την ανθρώπινη εξέλιξη. Το αρχαιότερο γνωστό μέλος της ανθρώπινης οικογένειας είναι ο Sahelanthropus, ηλικίας περίπου επτά εκατ. ετών, που ανακαλύφθηκε το 2001 στο Τσαντ.
Μέχρι σήμερα, οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου και του γορίλα διαχωρίστηκαν
πριν από οκτώ εκατ. χρόνια.
Όμως η ανακάλυψη ενός προγόνου του γορίλα ηλικίας δέκα εκατ. ετών σημαίνει ότι ο διαχωρισμός αυτός συνέβη πολύ νωρίτερα.
Τώρα, εκτός από τις πολύ σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες που δίνονται, τι άλλο σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;
Πως πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνέβη νωρίτερα και ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τους άλλους ανθρωποειδείς πιθήκους.
Ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου με τον χιμπατζή είχε εκτιμηθεί ότι έζησε πριν από έξι εκατ. χρόνια, ενώ η απόσταση με τον ουραγκοτάγκο πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, γύρω στα 13 με 14 εκατ. χρόνια.
Τα νέα συμπεράσματα φαίνεται να καταρρίπτουν τις εκτιμήσεις εξελικτικών βιολόγων που βασίζονται σε γενετικά δεδομένα. Επιπλέον, η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει “οριστικά” ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σύγχρονοι ανθρωποειδείς πίθηκοι εμφανίστηκαν στην Αφρική.
Μέχρι σήμερα κάποιοι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι ανθρωποειδείς πίθηκοι εμφανίστηκαν στην Ευρασία.
Η τελευταία μελέτη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο ορισμένοι ερευνητές εκφράζουν επιφυλάξεις, τόσο για το κατά πόσο πρόκειται για γορίλα, όσο και για το κατά πόσο επηρεάζεται το εξελικτικό μας δέντρο.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο