Η Κίνα ετοιμάζεται να φτιάξει τεχνητό φεγγάρι
Επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να φωτίσουν μεγάλη κινεζική πόλη με ένα φεγγάρι φτιαγμένο σε εργαστήριο.
- 20 Οκτωβρίου 2018 09:13
Το φεγγάρι δεν θα είναι το πιο λαμπρό φωτεινό σώμα στον ουρανό της νοτιοανατολικής Κίνας. Κινέζοι ερευνητές σχεδιάζουν να θέσουν σε τροχιά μια τεχνητή σελήνη που θα φωτίζει τις αστικές περιοχές όταν πέφτει το σκοτάδι. Συγκεκριμένα, τα σχέδια προβλέπουν το τεχνητό φεγγάρι να φέγγει πάνω από την πόλη Τζεγκντού, την πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιτσουάν ως το 2020.
Στην ουσία πρόκειται για έναν δορυφόρο, ο οποίος θα φέρει μια ανακλαστική επιφάνεια προκειμένου να αντανακλά το φως του ήλιου πίσω στην γη και να συμβάλλει στην φωταγώγηση της πόλης τις νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δορυφόρος θα είναι οκτώ φορές πιο φωτεινός από το πατροπαράδοτο φεγγάρι, χωρίς ωστόσο να είναι ενοχλητικός για τους κατοίκους της πόλης. Άλλωστε, η τροχιά του θα βρίσκεται 500χλμ μακριά από την επιφάνεια της γης, την ώρα που η σελήνη κάνει το γύρο του πλανήτη μας σε απόσταση 380.000 χλμ.
Με τον τρόπο αυτό οι Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης της πόλης Τσενγκντού κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και θα συμβάλλουν στην φωταγώγηση σε περιπτώσεις μπλακ άουτ.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως χρειάζονται ακόμη χρόνο για δοκιμές, προκειμένου να διασφαλίσουν πως το τεχνητό φεγγάρι μπορεί να πετά και να φωτίζει την πόλη με ασφάλεια και χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον. Όπως σημειώνουν, αναμένεται να γίνουν δοκιμές σε μη κατοικημένες περιοχές ώστε να μην επηρεάζονται άνθρωποι ή μηχανές που λειτουργούν από το εσωτερικό της ατμόσφαιρας και την επιφάνεια της γης.
Τα σχέδια της Κίνας είχαν συλλάβει πρώτοι οι Ρώσοι, το 1990, που θέλησαν να βάλουν σε τροχιά ένα μεγάλο κάτοπτρο, με το οποίο θα διοχέτευαν ακτίνες του ήλιου στις λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας. Το εγχείρημα εγκαταλήφθηκε όταν ο πελώριος καθρέφτης δεν άνοιξε με επιτυχία, αφού ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά, με αποτέλεσμα να καταστραφεί από την ατμόσφαιρα.