Η Κίνα ‘στήνει αυτί’ στο διάστημα

Η Κίνα ‘στήνει αυτί’ στο διάστημα

Και ψάχνει για εξωγήινους. Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, μεγέθους όσο 30 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με το οποίο το Πεκίνο σκοπεύει να "αφουγκραστεί" το σύμπαν και να διερευνήσει την πιθανότητα ζωής πέρα από τον πλανήτη (pics+vid)

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου τέθηκε σήμερα σε λειτουργία, σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Γκουιτζόου της νοτιοδυτικής Κίνας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, σε μια κοιλάδα της περιφέρειας Πινγκτάνγκ, εκατοντάδες αστρονόμοι και λάτρεις της επιστήμης, παρακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια του ραδιοτηλεοσκοπίου FAST (Σφαιρικό Τηλεσκόπιο Διαμέτρου 500 μέτρων), στόχος του οποίου είναι να εξερευνήσει το διάστημα και να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

Οι εργασίες για την κατασκευή του FAST, που στοίχισε 1,2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια) ξεκίνησαν το 2011, δηλαδή 17 χρόνια μετά την πρόταση που είχαν υποβάλει Κινέζοι αστρονόμοι. Παράλληλα ο Al Jazeera σημειώνει πως για τους σκοπούς της δημιουργία του, μετατοπίστηκαν 10.000 άνθρωποι που ζούσαν στη γύρω περιοχή.

 

Η εγκατάσταση του κυρίου σώματος, ενός πιάτου με 4.450 πάνελ, μεγέθους όσο 30 ποδοσφαιρικά γήπεδα, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Η κρατική κινεζική τηλεόραση μετέδωσε σε κλίμα ευφορίας πως το τηλεσκόπιο ξεπερνά σε διάμετρο το Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, που υπήρξε το μεγαλύτερο ως σήμερα, κατά 200 μέτρα.

 

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η εγκατάσταση είναι τόσο ευαίσθητη στην λήψη σημάτων που θα καταστήσει πολύ πιο αποτελεσματική πιθανή εξεύρεση ίχνους ζωής στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, ακόμη και σε άλλους γαλαξίες. Όπως αναφέρουν η δυνατότητα του τηλεσκοπίου να εντοπίσει σήμα, θα είναι πέντε με 10 φορές μεγαλύτερη και έτσι η Κίνα καθίσταται ο ηγέτης παγκοσμίως στο ζήτημα της διερεύνησης με αυτό τον τρόπο του διαστήματος.

 

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τους μηχανικούς, τους επιστήμονες και όσους συμμετείχαν στην κατασκευή. Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρό της που θέλει να κάνει τη χώρα διαστημική υπερδύναμη. Οι φιλοδοξίες του Πεκίνου περιλαμβάνουν ακόμη και την προσελήνωση Κινέζου αστροναύτη στη Σελήνη ως το 2036. Το 2013, η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που προσεδάφισε ρομπότ στη σελήνη μετά από 28 ολόκληρα χρόνια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ AL JAZEERA/ΦΩΤΟ FAST.BAO.AC.CN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα