Η παγκόσμια “καρδιά” των μεταμοσχεύσεων χτυπά για πρώτη φορά στην Αθήνα
Στη χώρα μας πραγματοποιείται για πρώτη φορά το διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων, με τη συμμετοχή 3.500 ειδικών από όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση
- 15 Σεπτεμβρίου 2023 11:38
Για κάποιους ανθρώπους με ανεπάρκεια λειτουργίας συγκεκριμένων οργάνων, η μεταμόσχευση είναι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.
Ωστόσο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση σε όργανα υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας πολλούς ασθενείς σε λίστες αναμονής για αρκετά χρόνια.
Η ψαλίδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης άνοιξε ακόμα περισσότερα τα 3 χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του παγκόσμιου αριθμού μεταμοσχεύσεων.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κάθε χρόνο μεταμοσχεύονται περίπου 30.000 όργανα, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής ξεπερνούν τις 150.000.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να ανευρεθούν και να προωθηθούν αποτελεσματικοί τρόποι δωρεάς οργάνων, οι οποίοι βέβαια είναι αρκετά σύνθετοι ως διαδικασίες, καθώς εμπλέκονται ασθενείς, συγγενείς εγκεφαλικά νεκρών ατόμων, γιατροί, πολιτεία κ.ά.
Ειδικοί Εντατικολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Χειρουργοί και άλλες ιατρικές ειδικότητες, θα πρέπει να είναι δεόντως εκπαιδευμένοι και να έχουν βαθιά γνώση της διαδικασίας, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη να προωθήσουν τα προγράμματα δωρεάς οργάνων και ιστών στα νοσοκομεία τους.
Για να βελτιωθούν τα ποσοστά της δωρεάς οργάνων σε όλη την Ευρώπη, οι ειδικοί από όλες τις χώρες του κόσμου θα πρέπει να συναντηθούν και να ανταλλάξουν γνώσεις, να εκπαιδευτούν για τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούν και να εργαστούν προς ένα κοινό στόχο.
Την οργάνωση του συστήματος ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων έρχεται να καλύψει το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων (ESOT Congress), που για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα, από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μάλιστα, είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας που συν-πρόεδρος του φετινού συνεδρίου είναι ο Ιωάννης Μπολέτης, πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
«Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια. Για την ακρίβεια τα 3 μεγαλύτερα είναι το Παγκόσμιο, το Αμερικανικό και το Ευρωπαϊκό, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι στο πλαίσιό του συζητούνται πολλά και μεγάλα θέματα για όλες τις πτυχές της μεταμόσχευσης. Για παράδειγμα, μία καινοτόμος συζήτηση που θα γίνει είναι η σχέση του μεταμοσχευμένου με τον γιατρό και η συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων για την υγεία του», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Ιωάννης Μπολέτης.
Η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων στο ESOT Congress παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για την κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις, ώστε να γίνει ανταλλαγή γνώσεων και να προωθηθεί η πρόοδος προς ένα καλύτερο μέλλον για τις μεταμοσχεύσεις.
Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων
Η ESOT ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια και επικεντρώνεται στην επιδίωξη της αριστείας στη μεταμόσχευση οργάνων.
Απαριθμεί περισσότερα από 8.000 μέλη από όλο τον κόσμο και αποτελεί τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό του κλάδου των μεταμοσχεύσεων.
Το συνέδριο της ESOT διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φιλοξενεί περίπου 3.500 ειδικούς στις μεταμοσχεύσεις, οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις τους, προκειμένου να εξερευνήσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον κλάδο.
Στο ίδιο πλαίσιο και πέρα από το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις από ειδικές επιτροπές, ώστε να προωθείται η εκπαίδευση των ειδικών, αλλά και αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ζυρίχη το 1983 και έκτοτε οι εργασίες του πραγματοποιούνται αδιάλειπτα κάθε δύο χρόνια.
Η Ελλάδα στο παγκόσμιο επίκεντρο των εξελίξεων
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό που το διεθνές συνέδριο των μεταμοσχεύσεων πραγματοποιείται στην Ελλάδα;
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό που το ESOT Congress πραγματοποιείται φέτος στη χώρα μας, διότι μας φέρνει ως Ελλάδα στην καρδιά των μεταμοσχεύσεων διεθνώς. Στο συνέδριο θα παραβρεθούν περίπου 4.000 άτομα, οι περισσότεροι επιστήμονες και κάποια στελέχη εταιρειών. Είναι επίσης σημαντικό για την προβολή της χώρα μας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους έλληνες ειδικούς να μιλήσουμε για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά και να λάβουμε γνώσεις από συναδέλφους του εξωτερικού. Ως χώρα είναι γνωστό ότι είμαστε αρκετά πίσω από τις υπόλοιπες στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, όμως τα τελευταία χρόνια και με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση, του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων σημαντικών και εμπλεκόμενων φορέων, προβάλουμε στην ελληνική κοινωνία την ιδέα της μεταμόσχευσης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν, να μπορούν να λάβουν αποφάσεις, και να μην καταβάλλονται από πανικό όταν κάποιοι ενημερωθούν από τον γιατρό τους ότι έχουν οι ίδιοι ανάγκη από μεταμόσχευση», συμπληρώνει ο κ. Μπολέτης.
Στο συνέδριο συμμετέχουν γιατροί, ερευνητές, νοσηλευτές, συντονιστές μεταμοσχεύσεων και επαγγελματίες υγείας, αλλά και επιχειρήσεις βιοτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό από όλο τον κόσμο.
Το ESOT Congress αποτελεί ένα από τα πιο πολυθεματικά συνέδρια στον κλάδο των μεταμοσχεύσεων με περισσότερους από 900 διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις βέλτιστες πρακτικές και σύγχρονες τάσεις της έρευνας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, μέσα από περισσότερες από 200 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Υποστηρικτής του συνεδρίου το Ίδρυμα Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για την ανοικοδόμηση των μεταμοσχεύσεων, αποτελεί στρατηγικό υποστηρικτή του συνεδρίου, διατηρώντας περίπτερο καθόλη τη διάρκεια του, αλλά και προσφέροντας μία υποτροφία στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με τίτλο «Digital Transformation in Transplantation Best Abstract Award».
Ένας από τους βασικού άξονες της Εθνικής Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση είναι η δικτύωση της χώρας μας με τους κορυφαίους επιστήμονες και παράγοντες που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων από όλο τον κόσμο.
Αυτά πάντα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις.
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και εξαιρετικά συγκινημένοι που η Ελλάδα γίνεται για τέσσερις ολόκληρες μέρες το κέντρο της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, μέσω του ESOT Congress 2023, του μεγαλύτερου συνεδρίου για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων στον κόσμο. Εδώ και περίπου 4 χρόνια το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει μια Εθνική Πρωτοβουλία, με επίκεντρο την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, έχοντας πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την ανοικοδόμηση του κλάδου των μεταμοσχεύσεων και την αλλαγή της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα Ωνάση, ως αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δεν θα μπορούσε παρά να έχει δυναμικό παρόν στο συνέδριο αυτό αναλαμβάνοντας ακόμη και την βράβευση του επιστήμονα με το καλύτερο ερευνητικό έργο ως προς την ψηφιακή εξέλιξη του κλάδου», δήλωσε από την πλευρά της η Έφη Τσιότσιου, εκτελεστική διευθύντριας και διευθύντριας Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση.
Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα, Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024.
Το ΩΕΜΕΚ αποτελεί την πραγματοποίηση ενός οράματος που η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση σχεδίαζε εδώ και καιρό: να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, το οποίο παράλληλα θα αποτελεί και ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στις μεταμοσχεύσεις.