Η πρώτη ελληνική αεροδιαστημική δυναμικά στο Ισραήλ

Η πρώτη ελληνική αεροδιαστημική δυναμικά στο Ισραήλ

Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε συστήματα σύγχρονης αεροδιαστημικής. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή. Τι συμφωνήθηκε

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή αεροδιαστημικής στο Ισραήλ, η οποία διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Στην αποστολή συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ και εννέα ελληνικές επιχειρήσεις αεροδιαστημικής: AerospaceVentures, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Inasco, Irida Labs, Planetek Hellas, Prisma Electronics, Teletel, και TerraSpatium.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο συνέδριο αεροδιαστημικής «Ilan Ramon» και μεταξύ άλλων, είχε συναντήσεις με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ, τις Rafael, Elbit και IAI, οι οποίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της ελληνικής βιομηχανίας, γεγονός που έθεσε επί τάπητος θέματα αμοιβαίας συνεργασίας. Οι ισραηλινές εταιρίες ήδη προγραμμάτισαν επισκέψεις στελεχών τους στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, σε συνάντηση με τη μεγάλη ισραηλινή αεροδιαστημική βιομηχανία Rafael στη Χάιφα, διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας σε τέσσερις τομείς: συστήματα πρόωσης, σύνθετα υλικά, εξελιγμένοι αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του si-Cluster, παρείχε πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας, με στόχο την ανάδειξη των εθνικών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων και την καλλιέργεια συνεργειών με ισραηλινές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του si-Cluster, ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον κλάδο της αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Η εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ δρ. Ιωάννα Μαλαγαρδή δήλωσε, ότι «η συμμετοχή στην αποστολή από πλευράς ΓΓΕΤ ήταν ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη ομαδική και οργανωμένη παρουσίαση (roadshow) του si-Cluster. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα συνεργασιών στο πλαίσιο σημαντικών επιχειρηματικών συναντήσεων. Σε στρατηγικό επίπεδο επιτεύχθηκε ο ορισμός περιοχών κοινού επιστημονικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με στόχο την ενίσχυση του καινοτομικού δυναμικού και της εξωστρέφειας των συμμετεχόντων με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες».

Όπως είπε ο Στέλιος Μπολλάνος της PlanetekHellas, «η μεγάλη και δυνατή βιομηχανία διαστήματος του Ισραήλ έχει να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνικές εταιρείες. Ευελπιστούμε η αποστολή αυτή να σημάνει την αρχή μιας επικερδούς συνεργασίας και για τις δυο πλευρές».

Ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) είναι ένα αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, που αποτελείται από περισσότερα από 20 μέλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα