Ιδού η Μπάρμπαρα – Ο έγκυος T. Rex με “ποδοσφαιρικό” τραυματισμό

Ιδού η Μπάρμπαρα – Ο έγκυος T. Rex με “ποδοσφαιρικό” τραυματισμό
Ο δεινόσαυρος Μπάρμπαρα Auckland War Memorial Museum

Η ξεχωριστή σημασία που έχει η Μπάρμπαρα, ο εκπληκτικά διατηρημένος απολιθωμένος σκελετός δεινοσαύρου T. Rex που έζησε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια.

Ένας νέος Tyrannosaurus rex πρόκειται να εκτεθεί την Παρασκευή (02/12) στο μουσείο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για την “Μπάμπαρα”, έναν εκπληκτικά διατηρημένο απολιθωμένο σκελετό που ζούσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη, ο οποίος έχει ξεχωριστή σημασία για τους παλαιοντολόγους. Κι αυτό διότι όταν πέθανε, ήταν πιθανότατα έγκυος.

Η σάρωση με αξονική τομογραφία ενός από τα ανακτημένα οστά έδειξε την παρουσία ιστού μυελικού οστού. Αυτός ο τύπος ανάπτυξης ιστού παρατηρείται επίσης στα πουλιά όταν ετοιμάζονται να γεννήσουν αυγά και χρησιμεύει ως δεξαμενή ασβεστίου που απαιτείται για την παραγωγή σκληρού κέλυφους στ’ αυγά.

Το να είσαι ένα από τα μόλις τρία απολιθώματα εγκύου T. rex που ανακαλύφθηκαν ποτέ είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον πράγμα για την Μπάμπαρα. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία ότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο μετατάρσιο στο αριστερό της πόδι, το οποίο – για ένα ζώο που περπατούσε με δύο πόδια και βασιζόταν στο να πιάνει θήραμα για την τροφή του – θα μπορούσε να ήταν καταστροφικό. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές το περιγράφουν ως “ίσως… τον χειρότερο τραυματισμό που θα μπορούσε να υποστεί ένα τεράστιο δίποδο ζώο“.

Αυτός είναι ο συνηθισμένος τραυματισμός που παθαίνουν οι ποδοσφαιριστές” είπε ο στο IFLScience ο Δρ John Nudds του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ένας από τους συγγραφείς της επιστημονικής έκθεσης.

Ο υπερβολικός πόνος που θα προκαλούσε ένας τραυματισμός όπως αυτός θα σήμαινε πιθανότατα το τέλος της κυνηγετικής σταδιοδρομίας του Τ. Rex, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Μπάρμπαρα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα άσχημο σπάσιμο, το οποίο περνά ακριβώς από τη θέση της προσκόλλησης του τένοντα, οπότε πιθανότατα ο τένοντας θα είχε σχιστεί από το οστό“, είπε ο Δρ Nudds. “Αυτό θα ήταν τρομερά οδυνηρό και η Μπάρμπαρα θα είχε σοβαρό πρόβλημα να περπατήσει μετά από αυτόν τον τραυματισμό“.

Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, ωστόσο, φαίνεται ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον πόνο.

Το σπάσιμο του μεταταρσίου δείχνει ξεκάθαρα σημάδια επούλωσης, και έτσι επέζησε σαφώς από αυτόν τον τραυματισμό και ήταν αρκετά σε φόρμα ώστε να μπορέσει να ζευγαρώσει – όπως αποδεικνύεται από το μυελικό οστό που δείχνει ότι βρισκόταν σε φάση ωοτοκίας όταν πέθανε“, κατέληξε ο Δρ. Nudds.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς κατάφερε να επιβιώσει τόσο καιρό; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι άλλα μέλη της αγέλης παρενέβησαν για να βοηθήσουν. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις ότι, σε αντίθεση με την εικόνα μας για αυτά τα ζώα ως ψυχρόαιμους δολοφόνους, οι δεινόσαυροι μπορεί να φρόντιζαν τα τραυματισμένα μέλη της αγέλης μοιράζοντας τα δικά τους θηράματα. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της εξήγησης για την επιβίωση της Μπάρμπαρα. Είναι επίσης πιθανό ότι ήταν σε θέση να κυκλοφορεί αρκετά για να βρει υπολείμματα φαγητού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα