Ηλιακή καταιγίδα: Κοκκίνισε ο ουρανός σε όλη τη χώρα – Εντυπωσιακές εικόνες

Διαβάζεται σε 2'
Σέλας (αρχείου)
Σέλας (αρχείου) iStock

Απόκοσμη ήταν η εικόνα του ουρανού το βράδυ της Πέμπτης (10/10) λόγω της ηλιακής καταιγίδας που σημειώθηκε στη Γη.

Κόκκινος βάφτηκε ο ουρανός το βράδυ της Πέμπτης (10/10) κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της ηλιακής καταιγίδας που έπληξε τη Γη, όπως είχε προβλέψει η αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

Την καλύτερη θέα είχαν όσοι βρίσκονταν στο όρος Πάικο, με τις εικόνες από το σημείο να είναι μαγευτικές.

 

Το εντυπωσιακό φαινόμενο του σέλας καταγράφηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Εύβοια, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

Το Σέλας είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που προκαλείται από τις ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, εξαιτίας της ηλιακής καταιγίδας. Συγκεκριμένα, το κόκκινο χρώμα του ουρανού οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα, ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλίου με κατεύθυνση προς τη Γη.

Τι είναι η ηλιακή καταιγίδα

Η ηλιακή καταιγίδα είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ο Ήλιος απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας στο διάστημα υπό τη μορφή ηλιακού ανέμου, δηλαδή φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων). Αυτή η εκπομπή συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια εκρήξεων στην επιφάνεια του Ήλιου, γνωστές ως ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκτινάξεις μάζας (coronal mass ejections – CMEs).

Όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια φτάσουν στη Γη, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν δορυφόρους, συστήματα επικοινωνιών, το ηλεκτρικό δίκτυο, και να δημιουργήσουν εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως το βόρειο και το νότιο σέλας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τεχνολογία που εξαρτάται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, όπως GPS και αεροπορικές επικοινωνίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα