Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η “Ανακάλυψη” του TEDxAcademy 2013
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το TEDxAcademy 2013 (Pics)
- 02 Οκτωβρίου 2013 16:21
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το TEDx Academy με θέμα “Ανακαλύπτω”.
1.500 άτομα το παρακολούθησαν ζωντανά στο χώρο και 2.300.000 θεατές το παρακολούθησαν μέσω live streaming.
Την εκδήλωση υποστήριξαν περισσότεροι από 100 εθελοντές.
Ένα κομμάτι της ανατολής περιέγραψε ο γιατρός Daniel Kraft, υπεύθυνος ιατρικού τομέα στο Singularity University, που μας περιέγραψε μια οξύμωρη κατάσταση που χαρακτηρίζει σήμερα τις υπηρεσίες Υγείας.
“Ακόμα και σε ένα σύγχρονο ιατρικό ίδρυμα η Ιατρική παρέχεται σε δομές αιώνων πίσω” είπε, επισημαίνοντας τα καθετοποιημένα “σιλό” που χαρακτηρίζουν την οργάνωση ενός νοσηλευτικού ιδρύματος. Πού οδεύουμε; Σε μια διόλου μακρινή εποχή που τα smartphones γίνονται συσκευές Υγείας, όπου ο πολίτης μπορεί να κάνει κάποιες βασικές ενέργειες αυτο-διάγνωσης και να παίρνει χείρα βοηθείας από τη συλλογική γνώση που θα αποτυπώνουν εφαρμογές. Μάλιστα, κατά τον Kraft, “θα συνταγογραφούμε εφαρμογές αντί για φάρμακα”.
Η Ping Fu, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην 3D Systems, μας καθήλωσε περιγράφοντας τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στην Κίνα, τη μετανάστευσή της στο Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ, την εργασία της στο NCSA και τη γνωριμία της με ένα νεαρό ονόματι Mark Andreessen, συνδημιουργό του Mosaic, του πρώτου ευρέας χρήσης Web browser και δημιουργού της Netscape.
“Το μυαλό μου πετούσε σαν πεταλούδα” είπε η Fu και μας παρουσίασε τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης, της δημιουργίας αντικειμένων σχεδόν από το μηδέν. Ο νεαρός που έχασε το δεξί του πόδι σε ένα ατύχημα εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο.
Ο ωκεανογράφος David Gallo, σε μια από τις ομιλίες που ξεχώρισαν, ανέφερε πως έχουμε εξερευνήσει μόλις το 5% των ωκεανών και αν κρίνουμε απ’ όσα μας έδειξε δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από τον πλούτο της ζωής που κρύβουν τα ωκεάνια οικοσυστήματα. Τα μυστήρια διάφανα πλάσματα που ζουν στις αβύσσους του Ατλαντικού αλλά και το χταπόδι που παίρνει άριστα στο καμουφλάζ μας έδωσαν μια αίσθηση του πόσα λίγα γνωρίζουμε για τον υδάτινο κόσμο του πλανήτη που είναι το σπίτι μας.
Η Αγγελική Κοτταρίδη μας ταξίδεψε στο παλάτι του Φιλίππου και στα μυστικά του, στο πώς αυτό το κτίσμα θέτει τις βάσεις για την αρχιτεκτονική των δημοσίων κτιρίων στους αιώνες που θα έρθουν. “Η λήθη” είπε “είναι η κατάσταση των νεκρών… Η μνήμη είναι ο δρόμος για την υπέρβαση του θανάτου”.
Ο Richard Saul Wurman ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τo TED το 1984, διαβλέποντας τη σύγκλιση μεταξύ τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και design. “Κανείς δεν ήξερε τι ήταν αυτό, νόμιζαν πως με λένε Ted” είπε. Μίλησε για τις καινοτομίες εκείνης της εποχής που σήμερα είναι πια παρωχημένες, όπως το φαξ ή το βίντεο. “Όλα αλλάζουν πάντα… Έχουμε την αλαζονεία πως αυτό που ζούμε θα’ναι για πάντα”, είπε ο Wurman λέγοντας για τον εαυτό του πως “αυτό που κάνω είναι ένα ταξίδι από την άγνοια στη γνώση”. Τα “big data δεν είναι το θέμα, η μεγάλη κατανόηση είναι το θέμα”.
Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός μας εξιστόρησε σε ένα… fast forward 10 λεπτών τη ζωή του και το πώς βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατάθλιψη και πώς την ξεπέρασε λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε να προσφέρει εθελοντικά μαθήματα υποκριτικής σε ομάδα νέων που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης. “Η φαντασία είναι η πιο υποτιμημένη ιδέα σε αυτή τη χώρα” μας είπε και ολοκληρώνοντας μια ομιλία ποταμό μας θύμισε “έναν Αμερικανό τεχνοκράτη που όλοι ξέρετε που σε μια ομιλία του που όλοι ξέρετε σε ένα πανεπιστήμιο που όλοι ξέρετε και είπε ‘stay foolish, stay hungry’. Εγώ προσθέτω, ‘stay innocent’… μείνετε παιδιά…”.
Η Julie Meyer μας ξενάγησε στη χώρα της επιχειρηματικότητας. Ο νέος επιχειρηματίας, λέει, “είναι πρόθυμος να ζει μια μη κανονική ζωή” και το χρήμα δεν είναι το εμπόδιο. Ακόμα και στην εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου ή του Μιχαήλ Αγγελου “το κεφάλαιο ακολουθούσε τις ιδέες… Δουλειά του χρήματος είναι να βρίσκει τους ανθρώπους που φτιάχνουν το μέλλον” είπε η Meyer. Το σύγχρονο περιβάλλον, πρόσθεσε, επιβάλλει στους καθιερωμένους Γολιάθ ενός τομέα της οικονομίας να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Δαβίδ που έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, αλλά να… “χορέψουν μαζί”.
Μία από τις πολλές ξεχωριστές στιγμές στο φετινό TEDxAcademy ήταν ο Γιάννης Μουργής, νικητής στον διαγωνισμό CalltoInnovation με το Organery, που του άνοιξε τον δρόμο για το Singularity University και για το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους 1.500 θεατές που είχαν γεμίσει την αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου.
Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη ήταν η τελευταία. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διάλεξε να μιλήσει για ένα εκ πρώτης όψεως άβολο θέμα, τον φόβο. Τον φόβο στην επαγγελματική πορεία, τον φόβο μπροστά στον χωρισμό, τον φόβο μπροστά στην εξάρτηση, τον φόβο κατά την αυτόνομη κάθοδο στην πολιτική αρένα. Η μοναξιά δεν είναι μοναχικότητα, είναι άγριο πράγμα, “μοναξιά είναι να ανοίγεις εσύ τα φώτα το βράδυ στο σπίτι” είπε.
Όμως “ο φόβος έχει δυο κόρες, την απραξία και την τόλμη” είπε. “Μόνο όταν κάνεις φίλο τον φόβο μπορείς να παντρευτείς την κόρη του την τόλμη”. “Ο,τι κάνετε στη ζωή σας, η συμβουλή που μου επιτρέπουν τα άσπρα μου μαλλιά να σας δώσω είναι να αποφασίστε να το ευχαριστιέστε” είπε ο Μπουτάρης, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το TEDxAcademy 2013.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα και όλους τους ομιλητές που παρέλασαν από τη σκηνή του TEDxAcademy.
Facebook: www.facebook.com/TEDxAcademy
Twitter: http://www.twitter.com/tedxacademy
Flickr: http://www.flickr.com/photos/tedxacademy
Περισσότερα στο http://blog.tedxacademy.com