Κορονοϊός: Ποια όργανα μπορεί να μολύνει – Τάση για προσβολή του εντέρου
Νέες έρευνες σχετικά με τα όργανα που μπορεί να προσβάλει ο κορονοϊός, εκτός του ανοποιητικού. Το συχνό φαινόμενο του εντέρου και ο τρόπος μετάδοσης.
- 17 Μαΐου 2020 12:27
Αρκετές επιστημονικές εκτιμήσεις έχουν ακουστεί σχετικά με τα όργανα που μπορεί να μολύνει ο κορονοϊός πλην του ανοσοποιητικού, εξηγώντας εν πολλοίς και τα διαφορετικού τύπου συμπτώματα που έχουν παρουσιάσει όσοι έχον προσβληθεί από τον ιό.
Σύμφωνα με δύο νέες διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες ως προς τα ευρήματά τους έρευνες, ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει αρκετά ακόμη όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, το έντερο, ο εγκέφαλος και τα νεφρά.
Τέτοιες μολύνσεις συμβαίνουν σε δεύτερο στάδιο μετά τη μόλυνση του ανοσοποιητικού, μετά την προσβολή του οποίου ο ιός “επιτίθεται” σε πολλά όργανα, εξηγώντας έτσι και τα συμπτώματα των ασθενών, όπως θρόμβοι στο αίμα, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.
Η επιθετική τάση του ιού αφορά κυρίως το έντερο, με τους ερευνητές να τον εντοπίζουν στα κόπρανα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του εντέρου.
Ενδελεχή έρευνα και σχετική εμπεριστατωμένη άποψη κατέθεσαν οι επιστήμονες Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, εξετάζοντας πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ο ιός στο έντερο. Στα ευρήματά τους, διαπίστωσαν ότι το έντερο μπορεί να αποτελέσει μία “οδό” μετάδοσης του ιού, έχοντας μολύνει τα κόπρανα ενός ασθενή. Ένα ενδεικτικό περιστατικό που σημειώθηκε στην αναφορά του Πανεπιστημίου ήταν αυτό μίας 68χρονης γυναίκας, η οποία παρουσίασε πυρετό, πονόλαιμο και βήχα, στη συνέχεια ωστόσο εμφάνιση και διάρροια, λίγο μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο. Οι γιατροί απομόνωσαν δείγμα κόπρανα και εντόπισαν τον ιό σε αυτά.
Μία άλλη ερευνητική ομάδα σε Ιατρική σχολή της Γερμανίας εξέτασε τα όργανα 27 ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό, εντοπίζοντάς τον σε πολλά όργανα, όπως φάρυγγα, καρδιά, εγκέφαλο, συκώτι, αλλά και στα νεφρά στα οποία μάλιστα φάνηκε να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Το πόρισμα των δύο ερευνών ήταν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει αρκετά ακόμη όργανα, ενώ η επιθετικότητα και η εξάπλωσή του μετά την προσβολή του ανοσοποιητικού επιταχύνεται από ενδεχόμενα υποκείμενα νοσήματα. Άνθρωποι μ καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό, όπως και ο ίδιος ο ιός αποδείχτηκε περισσότερο επιθετικός στα όργανά τους, με πρώτο “θύμα” την προσβολή του εντέρου και πιο συχνό σύμπτωμα τη διάρροια.