LIVE EΙΚΟΝΑ: Σήμερα η μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα

LIVE EΙΚΟΝΑ: Σήμερα η μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα
ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ-ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ (PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Phasma

Η σημερινή έκλειψη αποτελεί ένα εκ των τριών σημαντικών αστρονομικών φαινομένων που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες. Πού και ποιά ακριβή χρονική στιγμή θα είναι περισσότερο ορατή στην Αθήνα. Οδηγίες προστασίας (Vid)

Την έκλειψη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 10:40΄ το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50, μπορείτε να παρακολυθήσετε ζωντανά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495.

Παράλληλα, θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.

Οι μεγαλύτερες εκλείψεις που καταγράφηκαν ποτέ on camera

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Οι περίπου 50.000 κάτοικοι των απομονωμένων νήσων Φαρόε, όπως και οι 3.000 των νορβηγικών νήσων Σβάλμπαρντ, θα έχουν αυτή την τύχη. Την μερική φάση της έκλειψης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν (αν δεν έχει συννεφιά), οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Βόρειας και Ανατολικής Ασίας, της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής.

Όπως αναφέρεται, οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές. Ο μέγιστος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις (όπως έγινε το 1917 και το 1982). Αντίθετα, ο μέγιστος αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τις πέντε, όπως έγινε το 1934.

Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, εκτιμούν πως ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από ένα “πεφταστέρι”, παρά να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη του Ήλιου!

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ανησυχίες για την αρνητική επιρροή που θα ασκήσει στην  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η 20η Μαρτίου είναι ηλιόλουστη ημέρα, η ξαφνική μείωση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, καθώς θα σκεπαστεί σχεδόν ο μισός Ήλιος, μπορεί να φθάσει τα 34.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ισοδύναμη με τη συνολική παραγωγή 80 μεσαίων συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Πώς να προφυλαχθείτε από την επικίνδυνη ακτινοβολία της έκλειψης;

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα μάτια, ενώ επισημαίνεται ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Την ίδια στιγμή, απαγορεύει την έκθεση των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου, γι’ αυτό και αποφασίστηκε μην πραγματοποιηθούν τα διαλείμματα στα σχολεία της χώρας, κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Σημαντικό φαινόμενο είναι και αυτό της Σούπερ Σελήνη

Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη. Φέτος, αυτό θα συμβεί έξι φορές και μία από αυτές θα είναι στις 20 Μαρτίου. Δύο φορές ήδη συνέβησαν, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συμβούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όμως, στις 20 Μαρτίου το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη Γη, απλώς θα σκιάζει εν μέρει τον Ήλιο. Η προηγούμενη πανσέληνος ήταν στις 5 Μαρτίου και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα