Μαγικές εικόνες: “Μάτωσε” το φεγγάρι
Το φεγγάρι πήρε ένα εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς πέρασε μέσα από τη σκιά της Γης (Vid+Pics)
- 15 Απριλίου 2014 15:30
“Μάτωσε” το φεγγάρι, καθώς η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί απόχρωση.
Το εντυπωσιακό φαινόμενο της μεταμόρφωσης της Σελήνης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη στην πρώτη ολική έκλειψη του 2014.
Μέσα σε τρεις ώρες, σημειώθηκαν τρία θεαματικά γεγονότα: Μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν ήταν ορατή από τη χώρα μας, ενώ είχε προηγηθεί το πλησίασμα του Αρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, κάτι που έγινε ορατό από την Ελλάδα. Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης υπήρξε πανσέληνος με την ονομασία “Πασχαλινή”, καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία.
Το φεγγάρι άλλαξε τρεις αποχρώσεις από πορτοκαλί σε καφέ ή κόκκινο ενώ η Γη έριχνε πλήρως τη σκιά της πάνω του. Το φαινόμενο ήταν ορατό τη νύχτα της Μ. Δευτέρας (πρωί Μ. Τρίτης, ώρα Ελλάδος) από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Θα ακολουθήσουν άλλες εκλείψεις της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις “τετράδες” εκλείψεων που κατά καιρούς συμβαίνουν (και που μερικοί δεισιδαίμονες έχουν συσχετίσει με καταστροφές και δυστυχίες).
Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη, σήμερα το απόγευμα στις 4 περίπου το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Άρης έφτασε σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης – Ήλιου) και απόψε το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.
Ο Άρης είχε βρεθεί σε αντίθεση με τον Ήλιο στις 8 Απριλίου (δηλαδή είχε υπάρξει ευθυγράμμιση Άρη – Γης – Ήλιου), κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες.
Για τους φίλους του ουρανού, στις 9 το βράδυ απόψε ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» – εφόσον τα κατά τόπους σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.
πηγή: ΑΠΕ, space.com