Μεσογειακός κυκλώνας: Δορυφορικές εικόνες και χάρτες από το πέρασμά του

Μεσογειακός κυκλώνας: Δορυφορικές εικόνες και χάρτες από το πέρασμά του
shutterstock

Εικόνες απο το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα όπως το κατέγραψαν οι δορυφόροι. Η κίνηση του κέντρου του κυκλώνα και η δημιουργία του "ματιού".

Σε όλους είναι γνωστό ότι οι μετεωρολογικοί δορυφόροι μαζί με τα Μετεωρολογικά Ραντάρ αποτελούν τα πιο σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης  φαινομένων όπως ο Μεσογειακός Κυκλώνας (Medicane) που επηρέασε τη χώρα μας.

Το σύστημα όπως θα παρατηρήσετε παρακάτω άρχισε να αναπτύσσεται από την περασμένη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020. Μετά το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου τα πρώτα στοιχεία άρχισαν πλέον να δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να οργανώνεται στη Σύρτη το οποίο αναλύσαμε διεξοδικά.

Τονίσαμε βέβαια ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσίαζαν τα προγνωστικά τέτοια εποχή και με δεδομένο ότι μόλις είχε εισέλθει στη θάλασσα,  δεν μπορούσαμε ακόμα να βρούμε την τροχιά του, αλλά και την δυναμική του.

Μετά από την βεβαιότητα οτι οργανώνεται ένα ισχυρό σύστημα στη Μεσόγειο, οι έμπειροι Μετεωρολόγοι του ΕΜΚ, αλλά και των δύο Περιφερειακών Μετεωρολογικών Κέντρων, ξεκίνησαν με πολύ προσοχή να αναλύουν τους χάρτες τους οποίους και  αντιπαρέβαλαν με τις εικόνες πραγματικού χρόνου των δορυφόρων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γινόταν επαλήθευση των πραγματικών και των προγνωστικών δεδομένων.

Στο πρώτο βίντεο που παρουσιάζονται οι αναλύσεις των χαρτών (ανά 12ωρο)  μπορείτε να έχετε μια γρήγορη εικόνα για την πορεία που ακολούθησε το κέντρο του συστήματος .

Στο δεύτερο βίντεο για να γίνει περισσότερο κατανοητή η εξέλιξη της κακοκαιρίας , επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μαζί με την κίνηση της νέφωσης  και τις αναλύσεις των χαρτών επιφανείας. Με αυτόν τον τρόπο θα σας είναι πιό εύκολο να διακρίνετε την κίνηση του κέντρου του Medicane , τη δημιουργία του “ματιού” και όλη  γενικά την εξέλιξη  του περάσματός της κακοκαιρίας πάνω από την χώρα μας .

Η περαιτέρω μελέτη του συγκεκριμένου συστήματος -το οποίο το είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και επηρέασε πολλές περιοχές-  σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης από την επιστημονική Μετεωρολογική Κοινότητα.  Ανάλογης μελέτης είχε τύχει ο Μεσογειακός Κυκλώνας του 1995 που αποτέλεσε μάλιστα και αντικείμενο του Διδακτορικού πρώην συναδέλφου μας στην ΕΜΥ . Τότε ήταν η πρώτη φορά που “συνάντησα” Μεσογειακό Κυκλώνα στις 15 Ιανουαρίου του 1995.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα