NASA: Διαστημόπλοιο έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον ήλιο
Για πρώτη φορά στην ιστορία, διαστημόπλοιο της NASA εισήλθε στην ηλιακή ατμόσφαιρα. Τα νέα ευρήματα στην επιστημονική κοινότητα.
- 15 Δεκεμβρίου 2021 01:10
Μια ιστορική στιγμή καταγράφηκε, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα διαστημόπλοιο της NASA “άγγιξε” τον ήλιο.
Το διαστημόπλοιο Parker Solar Probe της NASA έχει πλέον πετάξει μέσα από την ανώτερη ατμόσφαιρα του ηλίου και παίρνει δείγματα από σωματίδια και μαγνητικά πεδία.
Πρόκειται για πολύ μεγάλο επίτευγμα για την ηλιακή επιστήμη. Όπως και η προσγείωση στη σελήνη, έτσι κι εκείνη στο ηλιακό σύστημα, επέτρεψε στους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίστηκε και τα “υλικά” από τα οποία αποτελείται ο ήλιος, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες.
“Το «άγγιγμα του ήλιου» από το Parker Solar Probe είναι μια μνημειώδης στιγμή για την ηλιακή επιστήμη και ένα πραγματικά αξιοσημείωτο κατόρθωμα», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Επιστημών στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.
“Όχι μόνο αυτό το ορόσημο μας παρέχει βαθύτερες γνώσεις για την εξέλιξη του ήλιου και τις επιπτώσεις του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά όλα όσα μαθαίνουμε για το δικό μας αστέρι μας διδάσκουν επίσης περισσότερα για τα αστέρια στο υπόλοιπο σύμπαν”, πρόσθεσε.
Καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην ηλιακή επιφάνεια, το διαστημόπλοιο κάνει νέες ανακαλύψεις που άλλα (διαστημόπλοια) ήταν πολύ μακριά για να δουν, συμπεριλαμβανομένης της ροής των σωματιδίων από τον ήλιο που μπορούν να επηρεάσουν τη Γη.
Το 2019, το ίδιο διαστημόπλοιο ανακάλυψε ότι οι μαγνητικές δομές ζιγκ-ζαγκ στον ηλιακό άνεμο, που ονομάζονται switchbacks, είναι άφθονες κοντά στον ήλιο. Όμως το πώς και πού σχηματίζονται παρέμεινε μυστήριο. Μειώνοντας στο μισό την απόσταση από τον ήλιο, το Parker Solar Probe έχει πλέον περάσει αρκετά κοντά για να εντοπίσει ένα μέρος από το οποίο προέρχονται: την ηλιακή επιφάνεια.
«Πετώντας τόσο κοντά στον ήλιο, το Parker Solar Probe “αισθάνεται” τώρα τις συνθήκες στο στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας που δεν μπορούσαμε ποτέ πριν», δήλωσε ο επιστήμονας Nour Raouaf στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στο Μέριλαντ.
«Βλέπουμε στοιχεία ύπαρξης σε δεδομένα μαγνητικού πεδίου, δεδομένα ηλιακού ανέμου και οπτικά σε εικόνες. Μπορούμε πραγματικά να δούμε το διαστημόπλοιο να πετά μέσα από στεφανιαίες δομές που μπορούν να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου».
Η πορεία του Parker Solar Probe
Το Parker που ξεκίνησε την πορεία του το 2018, ήταν 8 εκατομμύρια μίλια (13 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από το κέντρο του ήλιου όταν διέσχισε για πρώτη φορά ανώμαλο όριο μεταξύ της ηλιακής ατμόσφαιρας και του εξερχόμενου ηλιακού ανέμου.
Το διαστημόπλοιο βυθίστηκε μέσα και έξω από το ηλιακό στεφάνι τουλάχιστον τρεις φορές, καθεμία από τις οποίες είχε ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Την πρώτη και πιο δραματική φορά, ήμασταν κάτω για περίπου πέντε ώρες… Τώρα μπορεί να σκεφτείτε πέντε ώρες, δεν ακούγεται μεγάλο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αλλά σημείωσε ότι το διαστημόπλοιο κινούνταν τόσο γρήγορα που κάλυψε μια τεράστια απόσταση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις