NASA: Επιστρέφει η κάψουλα των εγκλωβισμένων αστροναυτών – Όμως χωρίς αυτούς

Διαβάζεται σε 2'
NASA: Επιστρέφει η κάψουλα των εγκλωβισμένων αστροναυτών – Όμως χωρίς αυτούς
Oι Suni Williams, left, και Butch Wilmore ΝΑSA

Μετά το πέρας σχεδόν τριών μηνών στο διάστημα, η κάψουλα των εγκλωβισμένων αστροναυτών της NASA αναμένεται να επιστρέψει άδεια στη βάση της.

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη, αλλά οι αστροναύτες που υποτίθεται ότι θα μετέφερε, θα μείνουν πίσω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το άδειο σκάφος, το οποίο έχει τεθεί σε αυτόνομη λειτουργία, έχει προγραμματιστεί να αποκολληθεί από το εργαστήριο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στις 23:04 BST (18:04 EDT).

Η κάψουλα, η οποία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα μετά την εκτόξευσή της με επιβαίνοντες τους Butch Wilmore και Suni Williams της Nasa, κρίθηκε πολύ επικίνδυνη για να τους μεταφέρει στο σπίτι τους.

Αντ’ αυτού θα επιστρέψουν με ένα SpaceX Crew Dragon, αλλά όχι πριν από τον Φεβρουάριο του 2025 – επεκτείνοντας την οκταήμερη παραμονή στον Διαστημικό Σταθμό σε οκτώ μήνες.

Η επιστροφή του θα διαρκέσει έξι ώρες, και αφού εισέλθει ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα για να επιβραδύνει την κάθοδό του και να προσγειωθεί στο διαστημικό λιμάνι White Sands στο Νέο Μεξικό στις 05:03 BST (12:03 EDT) το Σάββατο.

Η NASA αναφέρει ότι ο Butch και η Suni είναι σε καλή ψυχική κατάσταση και σε τακτική επαφή με τις οικογένειές τους.

Ο Steve Stich, διευθυντής του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ότι και οι δύο αστροναύτες ήταν παθιασμένοι με τη δουλειά τους.

«Καταλαβαίνουν τώρα τη σημασία του να προχωρήσουμε και να επιστρέψουμε το όχημα, και να επιστρέψουμε το όχημα με ασφάλεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα