NASA: Το πιο μακρινό καρέ από τη Γη που τραβήχτηκε ποτέ, λίγο πριν τη μυστηριώδη Ζώνη Κάιπερ
Το διαστημικό σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες που έχουν ποτέ τραβηχτεί, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1990 το σκάφος Voyager 1
- 12 Φεβρουαρίου 2018 09:27
Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος New Horizons έγραψε ιστορία μιας και κατάφερε να τραβήξει τις πιο μακρινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ μακριά από τον πλανήτη μας, σπάζοντας το ρεκόρ του Voyager 1 από το μακρινό 1990.
Το New Horizons μελέτησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015 χαρίζοντάς μας μαγικά καρέ. Πλέον έχει βάλει “πλώρη” για τα μυστηριώδη σώματα της ακόμη πιο μακρινής Ζώνης Κάιπερ (Kuiper Belt Objects – KBO).
Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το New Horizons; Σε απόσταση περίπου 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή σχεδόν 41 αστρονομικών μονάδων κάτι που αντιστοιχεί σε 41 φορές τη μέση απόσταση Γης – Ήλιου. Από εκεί έστρεψε την κάμερά του και φωτογράφισε στις 5 Δεκεμβρίου δύο σώματα ΚΒΟ, τα “2012 ΗΖ84” και “2012 ΗΕ85”, με τα καρέ να φτάνουν τώρα στη Γη και να δίνονται στη δημοσιότητα από τη NASA.
Η κάμερα Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) του New Horizons φωτογράφισε ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος του γαλαξία μας την ίδια μέρα. Δύο ώρες αργότερα, τράβηξε τις ακόμη πιο μακρινές φωτογραφίες των δύο ΚΒΟ.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει στις 14 Φεβρουαρίου 1990 όταν το Voyager 1, ευρισκόμενο σε απόσταση 6,06 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (40,5 αστρονομικών μονάδων) από τη Γη, είχε τραβήξει μια φωτογραφία του πλανήτη μας που φαινόταν σαν μια ωχρή μπλε κουκκίδα. Πρόκειται για το διάσημο καρέ με το όνομα “Pale Blue Dot” που είχε στην πραγματικότητα δημιουργηθεί από μια σύνθεση 60 εικόνων.
Επόμενο “ραντεβού” για το New Horizons είναι την 1η Ιανουαρίου του 2019 με το σώμα “2014 MU69”, το οποίο είναι το πιο μακρινό αντικείμενο στην ιστορία που θα έχει προσεγγιστεί στο διάστημα. Συνολικά, το New Horizons θα μελετήσει τουλάχιστον 20 ΚΒΟ, πλανήτες-νάνους και “Κενταύρους” (πρώην ΚΒΟs με ασταθείς τροχιές που διασταυρώνονται με τις τροχιές των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος).
Οι χειριστές του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς θα επαναφέρουν το σκάφος σε πλήρη λειτουργία στις 4 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα είναι σε “κατάσταση ύπνωσης”.
Περισσότερες πληροφορίες στο NASA New Horizons