Νέο μοντέλο προβλέπει τις ζημιές και τις διακοπές ρεύματος πριν την κακοκαιρία
Ένα μοντέλο πρόβλεψης ζημιών και διακοπών ρεύματος, λόγω μεγάλων εντάσεων ανέμων, αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.
- 23 Φεβρουαρίου 2022 07:46
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ αναφέρει ότι δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για την πρόβλεψη των ζημιών που προκαλούνται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο πλαίσιο για την «πρόβλεψη συνεπειών» επιτρέπει στους επίσημους φορείς να στοχεύουν αποτελεσματικά τους πόρους πριν από ένα ακραίο καιρικό συμβάν. Το μοντέλο λήψης αποφάσεων πριν από το συμβάν λειτουργεί αναπτύσσοντας πρώτα σχέσεις μεταξύ της ταχύτητας του ανέμου και των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, οι σχέσεις χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των βλαβών των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των πιθανών διακοπών των πελατών. Αυτό το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί 24 ώρες πριν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Climate Risk Management, τα ευρήματα της μελέτης που μπορούν να επιτρέψουν την αποτελεσματική διαχείριση συστημάτων υποδομής που επηρεάζονται από επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
Η αξιοποίηση των εργαλείων πρόβλεψης και η προετοιμασία για τις ζημιές από τις καταιγίδες θα μειώσει τις κοινωνικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ρεύματος για τους πελάτες και των προστίμων για τις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Sean Wilkinson της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Newcastle και συμμετείχαν ειδικοί από το Met Office και το EPFL (Πανεπιστήμιο της Λωζάνης), Ελβετία. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα προηγμένο αριθμητικό μοντέλο καιρού για να αναπτύξει το σύστημα πρόβλεψης. Το πλαίσιο που παρουσιάζεται στην εργασία ισχύει για ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που απειλείται από ανεμοθύελλες που πλησιάζουν σε μια περιοχή. Ωστόσο, θα μπορούσε εξίσου να εφαρμοστεί και σε άλλα συστήματα υποδομών ή σε οποιοδήποτε τύπο καιρικού φαινομένου.
Ο Δρ Wilkinson είπεQ: «Το μοντέλο μας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους καιρικούς και κλιματικούς κινδύνους στα δίκτυα υποδομής μας. Ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζουν ήδη πρόσθετους πόρους όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, η πρόβλεψη πόσων ηλεκτρικών γραμμών μπορεί να καταστραφούν και πού , θα τους επιτρέψει να στοχεύσουν καλύτερα τους απαραίτητους πόρους για την ταχύτερη αποκατάσταση τυχόν ζημιών. Αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο σημαντικό στο μέλλον, καθώς το μεταβαλλόμενο κλίμα μας προβλέπεται να προκαλέσει πιο συχνές και πιο έντονες καταιγίδες και μερικές από αυτές μπορεί να είναι πέρα από την εμπειρία των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι να τις αντιμετωπίσουν».
Προβλέψεις διακοπών ρεύματος πελατών έναντι καταγεγραμμένων διακοπών για τις τέσσερις πιο καταστροφικές καταιγίδες.
Ο Hayley Fowler, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, πρόσθεσε: «Αυτή η πρόβλεψη συνεπειών είναι τόσο σημαντική για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε ταχέως εξελισσόμενες καταιγίδες όπως η Eunice. Το μοντέλο μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τακτική ενημέρωση των ενεργειακών εταιρειών και άλλων φορέων εκμετάλλευσης υποδομών σχετικά με τις πιθανές συνέπειες των καταιγίδων που πλησιάζουν, καθώς οι προβλέψεις ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού τα πρώτα κλιματικά μοντέλα πολύ υψηλής ανάλυσης, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για τις σημερινές μετεωρολογικές προβλέψεις, προβλέπουν μια σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της συχνότητας των έντονων χειμερινών καταιγίδων στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις