Νόμπελ Χημείας στις Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα

Νόμπελ Χημείας στις Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα
Νόμπελ Χημείας 2020: Στις Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα twitter

Στις Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020 για την ανακάλυψη "ενός από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων".

Με το Νόμπελ Χημείας 2020 τιμήθηκαν σήμερα η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπαντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος.

«Οι Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα έχουν ανακλύψει ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

«Αυτή η τεχνολογία έχει επαναστατικό αντίκτυπο στην επιστήμη, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο και ίσως κάνει πραγματικότητα το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών νόσων» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα είχαν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Χημείας, αρχής γενομένης από το 1901. Οκτώ χρονιές δεν έχει δοθεί το βραβείο, κυρίως λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Από τα 111 βραβεία έως τώρα, τα 63 είχαν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 23 είχαν μοιραστεί δύο ερευνητές, ενώ τα υπόλοιπα 25 είχαν μοιραστεί σε τρεις. Συνολικά το εν λόω Νόμπελ έχουν πάρει 183 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας, ο Φρέντερικ Σάνγκερ, είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές (το 1958 και το 1980).

Ο νεότερος Νομπελίστας Χημείας ήταν 35 ετών (ο Φρεντερίκ Ζολιό το 1935, μαζί με τη γυναίκα του Ιρέν Ζολιό-Κιουρί) και ο γηραιότερος 97 ετών (ο Τζον Γκούντιναφ το 2019, ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ προχωρημένης ηλικίας για όλες τις κατηγορίες Νόμπελ). Το Νόμπελ Χημείας έχει δοθεί σε πέντε γυναίκες μέχρι σήμερα.

Η πιο πετυχημένη οικογένεια Νομπελιστών είναι οι Κιουρί. Όχι μόνο το ζεύγος Πιέρ και Μαρί μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής το 1903, αλλά η Μαρί Κιουρί πήρε μόνη της το Νόμπελ Χημείας το 1911. Η μεγαλύτερη κόρη τους Ιρέν Ζολιό-Κιουρί πήρε το Νόμπελ Χημείας το 1935, μαζί με τον σύζυγο της Φρεντερίκ Ζολιό, ενώ η μικρότερη κόρη Έβα Κιουρί πήρε το Νόμπελ Ειρήνης εκ μέρους της Unicef το 1965.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα