Ο Διονύσης Σιμόπουλος μας λέει αν κινδυνεύουμε από αστεροειδείς
Όσα αναφέρει ο γνωστός αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος για τον αστεροειδή που πέρασε "ξυστά" από τον πλανήτη μας. Πότε θα γίνει η επόμενη "στενή επαφή" (Vids)
- 20 Απριλίου 2017 14:40
Χθες, Τετάρτη, ένας αστεροειδής διαμέτρου 650 μέτρων πέρασε 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα δίπλα από τη Γη, με πολλά ενημερωτικά site να γράφουν με αρκετές δόσεις υπερβολής, πως σχεδόν “έξυσε” τον πλανήτη μας.
Η προσέγγιση του αστεροειδή προσέλκυσε πράγματι το παγκόσμιο ενδιαφέρον των αστρονόμων οι οποίοι έσπευσαν να τον μελετήσουν ενδελεχώς με τα τηλεσκόπια τους.
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν είχε έρθει ποτέ τόσο κοντά στη Γη τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα 400 χρόνια, ενώ δεν αναμένεται να την ξαναπλησιάσει τουλάχιστον μέχρι το 2500.
Η επόμενη κοντινότερη προσέγγιση της Γης με αστεροειδή θα συμβεί μετά τον 2027, όταν αστεροειδής διαμέτρου 800 μέτρων, ο 1999 ΑΝ10, θα περάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή όσο απέχει η Σελήνη από τον πλανήτη μας.
Ο γνωστός φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με το “προσπέρασμα” του διαστημικού βράχου, καθησυχάζοντας όσους μπορεί να “ανησύχησαν” μετά το αρχικό άκουσμα της είδησης.
“Τέτοιου είδους προσπεράσματα είναι φυσικά κάτι το συνηθισμένο, αφού υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια παρόμοιοι διαστημικοί επιδρομείς που δυνητικά θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας, ενώ οι διαστημικοί αυτοί βράχοι προσπερνάνε τη Γη κατά μέσον όρο μία φορά κάθε εβδομάδα”, αναφέρει.
Οι αποστάσεις των προσπερασμάτων αυτών δεν προμηνύουν κανένα άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη του ανθρώπου
“Ήδη τον Δεκέμβριο του 2001 ένας άλλος αστεροειδής μεγέθους 400 μέτρων προσπέρασε τη Γη μας στην ίδια σχεδόν απόσταση (1.867.800 χλμ.), ενώ ένας άλλος ακόμη πιο μεγάλος με διάμετρο 5 χλμ., μάς προσπέρασε σε ακόμη πιο μικρή απόσταση 1.390.000 χλμ. τον Αύγουστο του 1969. Οι αποστάσεις των προσπερασμάτων όμως αυτών δεν προμηνύουν κανένα άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη του ανθρώπου”, προσθέτει ο αστροφυσικός.
Όπως έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
“Πριν από μερικές ώρες (στις 19 Απριλίου 2017) ένας τεράστιος διαστημικός βράχος με δύο λοβούς (που μοιάζει με φιστίκι) προσπέρασε τη Γη μας σε απόσταση 1.800.000 χιλιομέτρων (πέντε φορές πιο μακριά από τη Σελήνη). Ο αστεροειδής αυτός με την ονομασία 2014 JO25 ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 2014 και έχει μέγεθος 610 περίπου μέτρων. Τέτοιου είδους προσπεράσματα είναι φυσικά κάτι το συνηθισμένο, αφού υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια παρόμοιοι διαστημικοί επιδρομείς που δυνητικά θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας, ενώ οι διαστημικοί αυτοί βράχοι προσπερνάνε τη Γη κατά μέσον όρο μία φορά κάθε εβδομάδα. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2001 ένας άλλος αστεροειδής μεγέθους 400 μέτρων προσπέρασε τη Γη μας στην ίδια σχεδόν απόσταση (1.867.800 χλμ.), ενώ ένας άλλος ακόμη πιο μεγάλος με διάμετρο 5 χλμ., μάς προσπέρασε σε ακόμη πιο μικρή απόσταση 1.390.000 χλμ. τον Αύγουστο του 1969. Οι αποστάσεις των προσπερασμάτων όμως αυτών δεν προμηνύουν κανένα άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη του ανθρώπου”.
Και αντιστοίχως, στις 6 Απριλίου σε άλλη ανάρτηση του, μας ενημέρωνε για την ψηφιακή παράσταση “Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες”, που μπορεί να μας εξηγήσει πολλά, με έναν πολύ όμορφο και παραστατικό τρόπο:
“Στις 19 Απριλίου 2017 ένας τεράστιος διαστημικός βράχος θα περάσει από τη Γη μας σε απόσταση 1.800.000 χιλιομέτρων, θα βρίσκεται δηλαδή πέντε φορές πιο μακριά από τη Σελήνη. Ο αστεροειδής «2014 JO25», όπως είναι η κωδική του ονομασία, ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 2014 και έχει μέγεθος 650 περίπου μέτρων. Τέτοιου είδους προσπεράσματα είναι φυσικά κάτι το συνηθισμένο, αφού υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια παρόμοιοι διαστημικοί επιδρομείς που δυνητικά θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας, ενώ οι διαστημικοί αυτοί βράχοι προσπερνάνε τη Γη κατά μέσον όρο μία φορά κάθε εβδομάδα.
Ήδη τον Δεκέμβριο του 2001 ένας άλλος αστεροειδής μεγέθους 400 μέτρων προσπέρασε τη Γη μας στην ίδια σχεδόν απόσταση (1.867.800 χλμ.), ενώ ένας άλλος ακόμη πιο μεγάλος με διάμετρο 5 χλμ., μάς προσπέρασε σε ακόμη πιο μικρή απόσταση 1.390.000 χλμ. τον Αύγουστο του 1969. Οι αποστάσεις των προσπερασμάτων όμως αυτών δεν προμηνύουν κανένα άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη του ανθρώπου.
Πριν από δύο εβδομάδες, πάντως, ξεκίνησε να προβάλλεται και η νέα παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο) με τίτλο «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες». Στη διάρκεια της 40λεπτης παράστασης μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαστημικές αποστολές που πραγματοποιούνται για την εξερεύνηση αυτών των ουράνιων σωμάτων ενώ θα ταξιδέψετε από την Ζώνη των Αστεροειδών μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Kuiper για να μπορέσετε να κατανοήσετε την προσπάθεια των αστρονόμων να απαντήσουν σε πολλά καίρια επιστημονικά ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά σχετίζονται με την απαρχή του Ηλιακού μας συστήματος, με την προέλευση του νερού, αλλά και των πρώτων πολύπλοκων οργανικών μορίων, τα οποία αποδείχτηκαν καθοριστικά για την απαρχή της ζωής στην Γη, καθώς και με τους πιθανούς τρόπους αποφυγής μίας ενδεχόμενης σύγκρουσής τους με τον πλανήτη μας στο μέλλον.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ της παράστασης https://www.youtube.com/watch?v=OLQ7bn_jXXc ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον σχετικό Οδηγό της Παράστασης.
Κι εδώ μία σύντομη περιγραφή σε δυο δεκάλεπτα βίντεο: το πρώτο https://www.youtube.com/watch?v=2LhctRiCPu0 και το δεύτερο: https://www.youtube.com/watch?v=3Rn1fR8PPMU“.