Octobot: Το ρομποτικό χταπόδι που διασχίζει τα νερά της Μεσογείου είναι ελληνικό

Octobot: Το ρομποτικό χταπόδι που διασχίζει τα νερά της Μεσογείου είναι ελληνικό

Ο επιστήμονας από το Ηράκλειο εξελίσσει το octobot, συνδέοντας τα πλοκάμια του με μία μεμβράνη σιλικόνης, εμπνεόμενος από το χταπόδι vulgaris (vid)

Με μία μεμβράνη να ενώνει τα πλοκάμια του, ένα νωθρό ρομποτικό χταπόδι μεταμορφώνεται σε δαίμονα ταχύτητας.

Η νωπή μεμβράνη, που συνδέει τα οκτώ πλοκάμια του, βοηθά το ρομποτικό χταπόδι να διασχίζει το νερό σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τα octobots χωρίς μεμβράνη, ανέφεραν ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο για τα Ευφυή Ρομπότ και Συστήματα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Με έμπνευση το χταπόδι vulgaris, το γνωστό θαλάσσιο πλάσμα, που έχει ενωμένα τα πλοκάμια του με ένα σαρκώδη μανδύα, που μοιάζει με φούστα, ο επιστήμονας στους υπολογιστές, Δημήτρης Τσακίρης και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να ανανεώσουν το ρομποτικό χταπόδι που είχαν σχεδιάσει νωρίτερα. Η πρώτη εκδοχή, χωρίς τη μεμβράνη, μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 100 χιλιοστά του μέτρου το δευτερόλεπτο, ανοίγοντας αργά τα σκληρά πλαστικά της πλοκάμια και κλείνοντάς τα απότομα αμέσως μετά.

Αλλά με τα πλοκάμια και τη μεμβράνη που είναι κατασκευασμένα από μαλακή σιλικόνη, το octobot, που έχει το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιού, κολυμπά με ταχύτητα που φτάνει τα 180 χιλιοστά του μέτρου το δευτερόλεπτο. Η μεμβράνη βοηθά το octobot να παράγει περισσότερη δύναμη, ώστε να μπορεί να διασχίζει το νερό πιο γρήγορα σε σχέση με το να χρησιμοποιεί μόνο τα πλοκάμια του.

Ακόμα και τα επιφυλακτικά θαλάσσια είδη μοιάζουν να μην φοβούνται το ρομπότ που μοιάζει αληθινό, υποστηρίζει ο Τσακίρης από το Ίδρυμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία – Ελλάς στο Ηράκλειο. Όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν το ψεύτικο χταπόδι στη Μεσόγειο, μικρά ψάρια άρχισαν να το ακολουθούν.

Ο Τσακίρης πιστεύει ότι οι βιολόγοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ρομπότ για την παρατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. “Θέλουμε να τοποθετήσουμε μία κάμερα σε αυτό [το ρομπότ] και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.”

Πηγή: Science News

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα