Οι προϊστορικές αγρότισσες είχαν πιο δυνατά χέρια ακόμη και από τις σημερινές πρωταθλήτριες κωπηλασίας

Οι προϊστορικές αγρότισσες είχαν πιο δυνατά χέρια ακόμη και από τις σημερινές πρωταθλήτριες κωπηλασίας
Αγρότισσα σκαλίζει καλλιέργεια βαμβακιού σε χωράφι έξω από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται η καλλιέργεια βαμβακιού, σύμφωνα με γεωπόνους, οι οποίοι σημειώνουν πως αν υπάρξει καλή τιμή και τελικά πάνε όλα καλά στην καλλιέργεια, τότε οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν οικονομική ανάσα. Μέχρι στιγμής, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι βρίσκονται υπό έλεγχο και οι φετινές καιρικές συνθήκες, από τις οποίες έχει απουσιάσει ο καύσωνας, είναι ευνοϊκές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναφέρουν ότι οι αποδόσεις θα είναι αυξημένες. Πάντως, οι βαμβακοκαλλιεργητές αναμένουν με αγωνία την τιμή, τονίζοντας πως αν εξακολουθήσει να είναι χαμηλή και άλλοι θα εγκαταλείψουν τις βαμβακοφυτείες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, άσχετα αν έχουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, διότι όπως εξηγούν, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αναφέροντας το πανάκριβο πετρέλαιο κίνησης, που δεν αντισταθμίζεται με την επιστροφή μέρους του ΕΦΚ, τα επίσης πανάκριβα γεωργικά εφόδια και την αδυναμία να έχουν πίστωση από επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου ή δανειοδότηση από τράπεζες. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Νέα διεθνή επιστημονική έρευνα συνέκρινε τα οστά των γυναικών στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας

Οι γυναίκες που ζούσαν στην προϊστορική εποχή, είχαν πιο γερά χέρια ακόμη και από τις σύγχρονες ελίτ κωπηλάτριες, καθώς ήσαν υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς πολλές βαριές αγροτικές και άλλες δουλειές.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που συνέκρινε τα οστά των γυναικών στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας (αθλήτριας και μη). Διαπιστώθηκε ότι η μέση προϊστορική αγρότισσα είχε πιο δυνατά μπράτσα ακόμη και από μια σύγχρονη πρωταθλήτρια κωπηλασίας.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τη δρα ‘Αλισον Μάκιντος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, εκτιμούν πως αυτή η σωματική δύναμη των αρχαίων γυναικών οφειλόταν στο ότι έπρεπε να φυτεύουν, να οργώνουν και να θερίζουν με τα χέρια τους, καθώς επίσης να αλέθουν χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες, έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, για να φτιάξουν αλεύρι. Έπρεπε επίσης να μεταφέρουν τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζονται το κρέας και το γάλα, να μετατρέπουν τα δέρματα και το μαλλί σε υφάσματα κ.α.

«Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο έντονες, ποικίλες και κουραστικές ήσαν οι εργασίες μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή ιστορία της εργασίας των γυναικών για μια περίοδο χιλιάδων ετών» δήλωσε η Μάκιντος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα γυναικεία οστά έως τώρα συγκρίνονταν με τα ανδρικά, πράγμα που έχει οδηγήσει σε συστηματική υποτίμηση της φυσικής ρώμης που είχαν οι παλιές γυναίκες. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συνέκρινε με τη βοήθεια τομογραφίας προϊστορικά γυναικεία οστά χεριών και ποδιών (από νεολιθικές έως μεσαιωνικές γυναίκες), με αντίστοιχα σύγχρονα γυναικεία οστά από διάφορες αθλήτριες (κωπηλάτριες, δρομείς, ποδοσφαιρίστριες), καθώς και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες της νεολιθικής εποχής προ 7.400 έως 7.000 ετών είχαν παρόμοια δύναμη στα πόδια με τις σημερινές πρωταθλήτριες της γυναικείας κωπηλατικής ομάδας του Κέιμπριτζ. Όμως τα οστά των χεριών τους ήσαν 11% έως 16% πιο δυνατά από τις αθλήτριες και σχεδόν 30% πιο δυνατά από μια μέση φοιτήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου που δεν κάνει κωπηλασία.

Μια γυναίκα της εποχής του Χαλκού πριν από 4.300 έως 3.500 χρόνια είχε 9% έως 13% πιο γερά χέρια από μια νεαρή Βρετανή πρωταθλήτρια κωπηλασίας, αλλά 12% πιο αδύναμα πόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα