Παράλυτος άνδρας έκανε τα πρώτα του βήματα, χάριν ενός εμφυτεύματος στην σπονδυλική στήλη
O 29χρονος Michel Roccati είχε τραυματιστεί σε ατύχημα με μηχανή το 2017. Από τότε δεν αισθανόταν τα πόδια του. Δέχθηκε να πάρει μέρος σε έρευνα για συσκευή που λειτουργεί με διέγερση ηλεκτροδίων. Και έκανε τα πρώτα του βήματα.
- 08 Φεβρουαρίου 2022 11:03
Εδώ και πολλά χρόνια, ερευνητές βοηθούν παράλυτους ανθρώπους να περπατήσουν, διεγείροντας το νωτιαίο μυελό. Ομάδα Ελβετών επιστημόνων πέρασε την έρευνα στο επόμενο επίπεδο, όπως βρήκαν τον τρόπο να επιτρέπουν σε τρεις ασθενείς με τραύμα στο νωτιαίο μυελό να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, μέσα σε λίγα λεπτά. Για την ακρίβεια, οι ασθενείς που έκαναν τη δοκιμή εκπαιδεύτηκαν τρεις με τέσσερις μήνες, έως ότου καταφέρουν να περπατήσουν, χωρίς υποστήριξη.
Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (σε συνεργασία με την εταιρία Onward Medical) ήταν να δημιουργήσουν μια συσκευή ηλεκτροδίων. Όπως ενημερώνει το USA Today, η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι ένα εμπορικό προϊόν που θα είναι διαθέσιμο σε δεκάδες χιλιάδες παράλυτους ανθρώπους παγκοσμίως, δεν απέχει πολύ, χρονικά.
Διευκρινίζεται πως η χειρουργική επέμβαση (για την τοποθέτηση ηλεκτροδίων) και η συσκευή (που τα ενεργοποιεί) δεν υποστηρίζουν όλους τους τύπους παράλυσης. Η ομάδα που κάνει την έρευνα, έχει επικεντρωθεί στα προβλήματα σε κορμό και πόδια.
Μελέτες που έγιναν σε ποντίκια υποδεικνύουν επίσης, ότι η συσκευή θα λειτουργεί καλύτερα σε νεότερους από ό,τι σε ηλικιωμένους, Μέχρι στιγμής, η συσκευή είναι αποτελεσματική σε άτομα ηλικίας έως και 50 χρόνων, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να δηλώνουν ότι τα άτομα με λιγότερο σοβαρά τραύματα ανάρρωσαν πληρέστερα.
Η ομάδα που έκανε την έρευνα επέλεξε τρεις άνδρες-που δεν αισθάνονταν τα πόδια τους-, οι οποίοι ήταν σε σταθερή κατάσταση και των οποίων ο τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό συνέβη προ διαστήματος μεγαλύτερου του ενός χρόνου. Διευκρίνισαν ότι η μεγαλύτερη βελτίωση -έπειτα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού- προκύπτει τον πρώτο χρόνο. Επομένως οι βελτιώσεις, κατόπιν αυτού του σημείου είναι πιθανό να προέρχονται από ιατρικές παρεμβάσεις και όχι από σκληρή δουλειά ή φυσική αποκατάσταση.
Σε έναν από τους τρεις άνδρες, τον 29χρονο Michel Roccati, ο οποίος είχε τραυματιστεί το 2017 σε ατύχημα με μηχανή, δήλωσε ότι με τη βοήθεια της συσκευής μπορεί να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο, να κολυμπήσει και να ανέβει σκάλες. Έκανε την επέμβαση τον Αύγουστο του 2020, εκπαιδεύτηκε για δέκα ημέρες και μετά έκανε την πρώτη ενεργοποίηση, που ήταν επιτυχημένη.
“Μετά μια ημέρα, μπορούσα να περπατήσω. Το να βλέπω τα πόδια μου να κουνιούνται, ήταν μια πάρα πολύ συναισθηματική εμπειρία”, δήλωσε στα media. Πρόσθεσε πως “’ό,τι θέλω να κάνω, το κάνω μέσω της διέγερσης”. Την ελέγχει μέσω tablet και με αυτό προγραμματίζει τη συσκευή, ώστε να του επιτρέψει διαφορετικές δραστηριότητες.
O διεγερτής ενεργοποιεί τα ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευτεί στη σπονδυλική στήλη, για μερικές ώρες κάθε μέρα. Η συσκευή σχεδιάστηκε ειδικά για αυτήν τη χρήση, εν αντιθέσει με προϋπάρχουσες που ήταν επαναχρησιμοποιημένοι νευροδιεγέρτες και προορίζονταν για ασθενείς με Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Ο Roccati έμεινε στην Ελβετία για εννέα μήνες αποθεραπείας, πριν επιστρέψει στο σπίτι του στο Τορίνο, της Ιταλίας -και συνεχίσει εκεί τη θεραπεία. Πλέον ζει ανεξάρτητος, στο δικό του διαμέρισμα. “Μπορώ να κάνω τα πάντα μόνος” λέει.
Η επικεφαλής της μελέτης, νευροεπιστήμονας και νευροχειρουργός του Lausanne University Hospital, Dr. Jocelyne Bloch ομολόγησε ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, έως ότου γίνει πιο απλή η συσκευή και τελειοποιηθεί ο διεγερτής και πως θα περιμένει ότι θα είναι αποτελεσματικός για τους τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό. “Μια μέρα θέλουμε να είναι αυτή η συσκευή διαθέσιμη για όλους”, σχολίασε πριν ενημερώσει ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης εμφυτεύματος μικροσκοπικού υπολογιστή, μαζί με τα ηλεκτρόδια “ώστε η διέγερση να μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται μέσω και του κινητού τηλεφώνου”.
Μέσα στα προσεχή χρόνια, η επιστημονική ομάδα θα προχωρήσει σε δοκιμή σε 50 με 100 ασθενείς, ώστε να εξασφαλίσει την αξιοπιστία της τεχνολογίας και μετά θα περάσει σε δοκιμή 1000 ατόμων, προκειμένου να πάρει την έγκριση από την αμερικανική υπηρεσία φαγητών και φαρμάκων (FDA).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις