Παρουσιάστηκε, επίσημα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η διαδραστική έκθεση του CERN που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου
Η έκθεση για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών, με τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη»
- 05 Μαΐου 2014 15:17
Η επίσημη παρουσίαση της εντυπωσιακής διαδραστικής έκθεσης του CERN, που θα φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου έως τις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα και η Ελληνογερμανική Αγωγή.
Η έκθεση για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών, με τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), έχει ως στόχο να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή. Έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Την έκθεση έφεραν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων & Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Η έκθεση παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο -μέσα από διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια- τι διαδραματίζεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες και ειδικά εκπαιδευμένοι φοιτητές μυούν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN και της φύσης.
Η είσοδος είναι δωρεάν (με σειρά προτεραιότητας) και γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00 έως 21.00 (εξαιρούνται οι αργίες), ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00 έως 21:00.
Επίσης, οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίες γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00).
Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιείται ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θετικής κατεύθυνσης) και το οποίο εστιάζει στη διδακτική των φυσικών επιστημών.
Η εκδήλωση
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει απλά και κατανοητά την τεράστια συνεισφορά του CERN. Όπως είπε, περίπου 3.000 την έχουν επισκεφτεί έως σήμερα και άλλοι 4.500 μαθητές έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Ο Σταύρος Σάββας, γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εκτίμησε ότι έως το τέλος Μαΐου πάνω από 10.000 μικροί και μεγάλοι θα την έχουν επισκεφτεί.
Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα τη φιλοξενία της έκθεσης, τόνισε ότι η χώρα προσδοκά να μεγιστοποιήσει μέσα στα επόμενα χρόνια τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο CERN και ανέφερε ότι, γενικότερα, ένας από τους βασικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) είναι η έρευνα και η καινοτομία να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.
Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στην εδώ και χρόνια συμβολή των επιστημόνων του ΕΜΠ στα πειράματα του CERN και τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μαθητές, ώστε να αγαπήσουν την επιστήμη.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του CERN, καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής. Και οι δύο υπογράμμισαν το γεγονός ότι, το περασμένο Σάββατο, για πρώτη φορά ένας Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελβετία, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη, μετά από πρόσκληση του γενικού διευθυντή του CERN, Γερμανού φυσικού Ρολφ Χόγιερ.
Η επίσκεψη του Καρ. Παπούλια
Αφού ξεναγήθηκε στον χώρο του ανιχνευτή ATLAS, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τους επιστήμονες που απαρτίζουν την ελληνική ερευνητική ομάδα του CERN και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «εμείς οι Έλληνες φέρουμε μαζί μας ένα γονίδιο, ένα ιστορικό γονίδιο. Εδώ αισθάνθηκα ότι οι Έλληνες επιστήμονες φέρουν το γονίδιο του Δημόκριτου».
Ο κ. Παπούλιας τόνισε ακόμη: «Λένε ότι με την κρίση φεύγει σημαντικό επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα προς τα έξω. Μπορεί. Αλλά ξαναγυρίζει πάλι. Και αυτοί που βγαίνουν έξω, οι δικοί μας επιστήμονες, διαπρέπουν. Και είναι ισότιμοι με όλους τους ξένους επιστήμονες φίλους. Αυτό το διαπίστωσα σήμερα εδώ. Χαίρομαι σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα προσφέρει. Προσφέρει στην παγκόσμια επιστήμη».
Η Ελλάδα, μαζί με άλλα 11 κράτη, υπέγραψε το 1953 την ιδρυτική διακήρυξη του CERN (δια χειρός του τότε καθηγητή φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ν. Εμπειρίκου) και από το 1954, είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια του, έχοντας πλέον 21 κράτη-μέλη, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.
Εδώ και πολλά χρόνια αρκετοί Έλληνες επιστήμονες συνεισφέρουν σημαντικά στα πειράματα του επιταχυντή, ενώ ορισμένα μέρη των ανιχνευτών ATLAS και CMS έχουν κατασκευαστεί σε ελληνικά ΑΕΙ. Σήμερα, σχεδόν 150 Έλληνες εργάζονται στο CERN ως επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ενώ, όπως είπε ο κ. Τσεσμελής, εννέα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα συμμετέχουν σε προγράμματα του CERN.
Την περίοδο αυτή, ο επιταχυντής έχει σταματήσει τη λειτουργία του, λόγω συντήρησης και αναβάθμισης (με τη συμβολή 12 Ελλήνων τεχνικών) και θα επαναλειτουργήσει εντός του 2015, προσβλέποντας σε νέες ανακαλύψεις.