Πιθανά ενεργά ηφαίστεια στην Αφροδίτη
Αμφισβητείται πλέον η θεωρία του αδρανούς πλανήτη, όσον αφορά στην Αφροδίτη, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν δομές, στις οποίες πιστεύουν ότι υπάρχουν ηφαίστεια.
- 21 Ιουλίου 2020 17:48
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 37 ηφαιστειακές δομές στην Αφροδίτη, που φαίνεται να ήταν πρόσφατα ενεργές και πιθανότατα εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα. Οι δομές αυτές φαίνεται πως αναιρούν τις θεωρίες, που ανέφεραν την Αφροδίτη, ως έναν αδρανή πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα επικεντρώθηκε στις δακτυλιοειδείς δομές που ονομάζονται κορώνες, που προκλήθηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του πλανήτη. Οι κορώνες είναι ουσιαστικά πεδία ροών λάβας, που συνήθως έχουν οβάλ σχήμα.
“Η δουλειά μας δείχνει ότι μέρος αυτής της θερμότητας που υπάρχει στο εσωτερικό, μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια ακόμη και σήμερα. Η Αφροδίτη σαφώς δεν είναι τόσο γεωλογικά νεκρή και αδρανής όσο θεωρούνταν προηγουμένως” , δήλωσε η Anna Gülcher, μια επιστήμονας του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ζυρίχης και συγγραφέα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.
Στην έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες εξέτασαν 133 κορώνες και 37 από αυτές τις δομές φαίνεται να ήταν ενεργές τα τελευταία 2 έως 3 εκατομμύρια χρόνια.
«Κατά τη γνώμη μου, πολλές από αυτές τις δομές είναι πιθανόν να είναι πράγματι ενεργές μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Laurent Montesi, γεωφυσικός επιστήμονας.
Η Αφροδίτη είναι ελαφρώς μικρότερη από τη Γη, ενώ καλύπτεται από σύννεφα θειικού οξέος. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της είναι τόσο υψηλές που μπορούν λιώσουν μόλυβδο.