Ποια δραστηριότητα των ανδρών στο Internet “δίνει” τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ανταμοιβή

Διαβάζεται σε 3'
Ποια δραστηριότητα των ανδρών στο Internet “δίνει” τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ανταμοιβή
Υπάρχει μια δραστηριότητα που κάνει τον εγκέφαλο των ανδρών να δίνει μεγαλύτερη ανταμοιβή από όλες τις άλλες. iStock

Ερευνητές ανακάλυψαν ποια δραστηριότητα των ανδρών στο Internet προκαλεί τις ισχυρότερες αποκρίσεις του εγκεφάλου σε επίπεδο ανταμοιβής.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping διαπίστωσε τι από όσα κάνουν οι άνδρες στο διαδίκτυο ‘δίνει’ τις πιο έντονες αποκρίσεις ανταμοιβής στον εγκέφαλο.

Οι δραστηριότητες που μελετήθηκαν ήταν τα χρηματικά ερεθίσματα, αυτά των παιχνιδιών και η πορνογραφία.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην επεξεργασία ανταμοιβής. Το πώς όμως, αυτές οι περιοχές ανταποκρίνονται στις ανταμοιβές που σχετίζονται με το διαδίκτυο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές παραμένει ασαφές.

Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποκωδικοποιούσουν το πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει να συσχετίζει τις ανταμοιβές με αυτά τα ερεθίσματα σε ένα υγιές, μη παθολογικό πλαίσιο, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα πώς σχετίζονται οι αποκρίσεις ανταμοιβής με δραστηριότητες στο Internet, συγκριτικά με τις δραστηριότητες στον κανονικό κόσμο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 31 υγιείς, δεξιόχειρες άντρες ηλικίας από 19 έως 38 ετών.

Πριν από το κύριο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τις προτιμώμενες εικόνες τους από τρεις κατηγορίες: α) πορνογραφικές φωτογραφίες, β) στιγμιότυπα οθόνης παιχνιδιών και γ) φωτογραφίες με χρήματα.

Η συγκεκριμένη εξατομικευμένη διαδικασία επιλογής εξασφάλισε ότι τα ερεθίσματα ήταν πραγματικά ικανοποιητικά για κάθε συμμετέχοντα.

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκαν και λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρατηρήσουν πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα και να χαρτογραφήσουν τους νευρικούς συσχετισμούς της επεξεργασίας ανταμοιβής.

Η μελέτη αποκάλυψε πως και τα πορνογραφικά ερεθίσματα βαθμολογήθηκαν ως σημαντικά πιο διεγερτικά από τα ερεθίσματα παιχνιδιών, κάτι που υποδεικνύει μια ισχυρότερη συναισθηματική απόκριση στην πορνογραφία.

Οι λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν πως η πρόβλεψη πορνογραφικών ανταμοιβών οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία ανταμοιβής. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πορνογραφικά ερεθίσματα έχουν ισχυρή αξία ανταμοιβής και μπορούν να ενεργοποιήσουν σημαντικά το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Για την ιστορία, τα ερεθίσματα παιχνιδιών δεν ενεργοποίησαν σημαντικά τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με ανταμοιβή.

Οι επιστήμονες έγραψαν πως όσα ανακάλυψαν προτείνουν ότι τα πορνογραφικά ερεθίσματα έχουν υψηλότερη αξία ανταμοιβής σε σύγκριση με τα χρηματικά ερεθίσματα και τα ερεθίσματα παιχνιδιών. Αυτό αποδεικνύεται από τη σημαντική νευρική ενεργοποίηση που παρατηρείται στον εγκέφαλο, κατά την αναμονή πορνογραφικών ανταμοιβών, καθώς και από τις αυξημένες υποκειμενικές αξιολογήσεις και τις φυσιολογικές αποκρίσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η πορνογραφία έχει μεγάλες δυνατότητες εθισμού λόγω των ισχυρών συναισθηματικών και διεγερτικών ιδιοτήτων της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα