Πώς δεν θα γλιστρήσεις ποτέ ξανά στον πάγο
Διαβάζεται σε 3'Γιατί δεν βοηθά κάπου να φοράμε μπότες με τραχιά σόλα στον πάγο και ποια είναι η σωτηρία μας.
- 22 Ιανουαρίου 2024 09:29
Ο χρήστης με το κωδικό όνομα «Jojo» στο TikTok έγινε viral, μέσω βίντεο που ανήρτησε με το hashtag #lifehack, σε μια περίοδο που ο μισός πλανήτης δοκιμάζεται από το χιονιά.
Ο άνδρας αυτός έδειχνε έναν πολύ εύκολο και προσιτό σε όλους, τρόπο να μη γλιστράμε στον πάγο. Κατ’ αρχάς, ανέβηκε σκάλες με τον παραδοσιακό τρόπο (φορώντας τα παπούτσια του) και σώθηκε, χάριν της καλής δουλειάς που έχει κάνει στους κοιλιακούς.
Η δεύτερη ανάβαση αφορούσε «την στιγμή της αλήθειας»: φόρεσε κάλτσες πάνω από τα παπούτσια.
Ο JOJO ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑ
Οι Lianne Parkin, η Sheila Williams και η Patricia Priest του University of Otago (ανήκει στο κορυφαίο 1% του κόσμου) ήταν οι πρώτοι που τέσταραν αν ισχύει πως η σωτηρία μας (από το γλίστρημα, την πτώση στον πάγο και τον τραυματισμό) είναι οι κάλτσες, που τοποθετούνται πάνω από τα παπούτσια.
Ερεύνησαν το θέμα το 2008, με τη συμμετοχή εθελοντών που περπάτησαν σε δυο από τις πιο πολυσύχναστες οδούς, στην περιοχή όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο, στη Νέα Ζηλανδία.
Η ομάδα έλαβε το βραβείο «Ig Nobel Φυσικής» το 2010.
Είναι η σατιρική έκδοση των κανονικών και γιορτάζει τα δέκα πιο ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας κάθε χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη τους απέδειξε ότι «στα παγωμένα μονοπάτια το χειμώνα, οι άνθρωποι γλιστρούν και πέφτουν λιγότερο συχνά, αν φορούν κάλτσες στο εξωτερικό των παπουτσιών τους».
H τεχνική αυτή βοηθά στη βελτίωση της πρόσφυσης έως και 20%.
Βέβαια, αν σκεφτείτε πως μόνο στις ΗΠΑ γλιστρούν και τραυματίζονται τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, μάλλον το εύρημα του University of Otago δεν ήταν ασήμαντο. Σίγουρα ήταν ασυνήθιστο.
Η σύσταση για τις κάλτσες πάνω από τα παπούτσια υπάρχει και στις οδηγίες που έδωσε δήμος της Μεγάλης Βρετανίας στους πολίτες του.
ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ
Όπως αναφέρει το Medium το hack με τις κάλτσες βασίζεται «στον θεμελιώδη τρόπο που λειτουργεί ο πάγος.
Γιατί πραγματικά γλιστράμε στον πάγο;
Ο πάγος είναι ολισθηρός λόγω ενός σχεδόν υγρού στρώματος στην επιφάνεια του πάγου. Τα μόρια του νερού στην επιφάνεια, τα οποία έρχονται σε επαφή με τον αέρα, δεν μπορούν να ‘συνδεθούν’ σωστά με τα μόρια της μάζας από κάτω.
Κινούνται έτσι, ελεύθερα -όπως τα μόρια του υγρού νερού-, παραμένοντας ημιυγρά. Έτσι ‘παρέχουν’ λίπανση, ανεξάρτητα από την πίεση που ασκείται στον πάγο.
Δηλαδή, η τριβή δεν είναι απαραίτητη.
«Επομένως, το να φοράμε μπότες με τραχύ πέλμα δεν θα μας βοηθήσει τόσο πολύ, όσο το να φοράμε ένα ζευγάρι κάλτσες.
Αυτές βοηθούν στην απορρόφηση του σχεδόν ανεπαίσθητου στρώματος υγρού πάνω από τον πάγο, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να περπατούν χωρίς να γλιστρούν».