Σκότωσαν οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου τους Νεάντερταλ;

Σκότωσαν οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου τους Νεάντερταλ;

Νεότερα στοιχεία ερευνητών δείχνουν πως ο πρόγονος του ανθρώπου ίσως οφείλεται για τον αφανισμό του... "ξαδέρφου" του, του λεγόμενου ανθρώπου του Νεάντερταλ που προσεβλήθη έτσι από λέπρα, πανούκλα και άλλες ασθένειες

Φαίνεται πως ο άνθρωπος του Νεάντερταλ δεν εξαφανίστηκε έτσι απλά μέσα στους αιώνες, αλλά έπεσε θύμα του homo sapiens, του δικού μας δηλαδή προγόνου και των ασθενειών που εκείνος έφερε στην Ευρώπη, όταν μετανάστευσε εκεί από την Αφρική. Αυτή τουλάχιστον τη θεωρία υποστηρίζει νέα έρευνα, του American Journal of Physical Antrhopology, που σημειώνει πως οι Νεάντερταλ αφανίστηκαν όταν ήρθαν σε επαφή με μια σειρά τροπικών ασθενειών από την Αφρική.

“Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν από την Αφρική πρέπει να αποτελούσαν σημαντική πηγή τροπικών ασθενειών” αναφέρει η υπεύθυνος της έρευνας, Σαρλότ Χούλντκροφ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. “Για τον πληθυσμό των Νεάντερταλ που κατοικούσε στην Ευρασία, που είχε εγκλιματιστεί με το περιβάλλον εκεί, η έκθεση σε νέους παθογόνους ιούς που μεταφέρθηκαν από την Αφρική θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική”.

 

Συγκεκριμένοι, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν DNA αρχαίων οστών και παθογόνων γονιδιωμάτων και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάποιες από τις μεταδιδόμενες ασθένειες, εμφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πίστευε η επιστημονική κοινότητα. Για την ακρίβεια, οι βιολόγοι θεωρούσαν πως μια σειρά από ασθένειες εμφανίστηκαν μετά την καθιέρωση της συστηματικής καλλιέργειας, κάτι που μάλλον δεν είναι αληθές. Μάλιστα, φαίνεται πως οι πρόγονοί μας, που ζευγάρωσαν με άτομα των Νεάντερταλ χιλιάδες χρόνια πριν, οδήγησαν και στην αντίστοιχη ανταλλαγή γονιδίων που σχετίζονται με μια σειρά από ασθένειες.

“Από όσο γνωρίζουμε, οι άνθρωποι αναπαράχθηκαν με τους Νεάντερταλ και έτσι όλοι μας ‘κουβαλάμε’ 2% με 5% από DNA Νεάντερταλ. Έτσι, είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς πως μαζί με την ανταλλαγή υγρών του σώματος, ανάμεσα σε άτομα των homo sapiens και των Νεάντερταλ, μεταφέρθηκαν και ασθένειες” λέει η Χούλντκροφ. Τέτοιες ασθένειες, που έφερε ο άνθρωπος από την Αφρική περιλαμβάνουν την ταινία, φυματίωση, ελικοβακτηρίδιο και έρπη.

Οι έρευνες δείχνουν πως ο έρπης τύπου 2, που προκαλεί τον έρπητα γεννητικών οργάνων, μεταδόθηκε στους ανθρώπους που ζούσαν στην Αφρική πριν από 1,6 εκατ. χρόνια. Το ελικοβακτηρίδιο από την πλευρά του εμφανίστηκε ως ασθένεια 88.000 χρόνια από σήμερα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη πριν από 52.000 χρόνια. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τη θεωρία που θέλει το είδος αυτό ανθρώπου να έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της επαφής του με τον πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου.

Τέτοιου είδους ασθένειες, έδρασαν σύμφωνα με τους επιστήμονες σταδιακά, προσβάλλοντας μικρούς πληθυσμούς 15-30 ατόμων και καθιστώντας την επιβίωσή τους αδύνατη. Επιπλέον, η θεωρία αυτή έρχεται να προστεθεί στις κλιματικές αλλαγές, την νοητική υπεροχή του homo sapiens, αλλά και τον ανταγωνισμό με τους ανθρώπους στο κυνήγι – στο οποίο οι πρόγονοί μας είχαν ήδη εξημερώσει σκύλους και τους χρησιμοποιούσαν για την θήρευση της τροφής – αλλά και τις απευθείας εχθροπραξίες ατόμων του homo sapiens και των Νεάντερταλ.

“Οι μολυσματικές ασθένειες που πέρασαν από τους ανθρώπους στους Νεάντερταλ, είναι πολύ πιθανό να ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που κατέστησαν δυσκολότερο για τους τελευταίους να επιβιώσουν στην Ευρώπη, απέναντι στους σύγχρονους ανθρώπους” υποστηρίζει η Σαρλότ Χούλντκροφ.

ΠΗΓΗ BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα