Σχηματίστηκε στον ουρανό το τελευταίο “δαχτυλίδι της φωτιάς” για το 2024

Διαβάζεται σε 2'
Σχηματίστηκε στον ουρανό το τελευταίο “δαχτυλίδι της φωτιάς” για το 2024
Το τελευταίο «δαχτυλίδι της φωτιάς» για το 2024 YouTube

Το πρώτο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του 2025 θα είναι ορατό από την Ευρώπη. Το τελευταίο του 2024 το απήλαυσαν στη Νότια Αμερική.

Η Χιλή και η Αργεντινή ήταν οι χώρες που απήλαυσαν πλήρως το «δαχτυλίδι της φωτιάς» την Τετάρτη. Η τελευταία ηλιακή έκλειψη για το 2024 ήταν όπως πάντα, εντυπωσιακή, με τους παρατηρητές να βλέπουν στον ουρανό να σχηματίζεται ένα δαχτυλίδι που φλεγόταν.

Γνωστή και ως δακτυλιοειδής έκλειψη, το ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι περνά μεταξύ Γης και ήλιου, ενώ είναι στο πιο κοντινό ή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τη Γη.

Έτσι, ‘κρύβει’ το κέντρο του ήλιου.

Το πλήρες φαινόμενο (την εξαφάνιση του ήλιου από το φεγγάρι) μπορούν να το δουν μόνο όσοι βρίσκονται στο ‘μονοπάτι της ολότητας’ (path of totality). Φέτος το πλάτος του μονοπατιού αυτού ήταν από 265 έως 331 χιλιόμετρα και τυχεροί οι Χιλή και Αργεντινή.

Μερικώς η έκλειψη ήταν ορατή στην Ανταρκτική, τη Χαβάη, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης.

Το επόμενο έτος θα έχει δύο μερικές εκλείψεις. Η πρώτη που θα είναι στις 29/3 θα είναι ορατή σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Το δεύτερο, στις 21/9 θα το δουν στην Αυστραλία και την Ανταρκτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα