Τα φίδια έχουν τελικά κλειτορίδα – Έρευνα “σπάει” τα ταμπού για τα θηλυκά γεννητικά όργανα στα ζώα

Τα φίδια έχουν τελικά κλειτορίδα – Έρευνα “σπάει” τα ταμπού για τα θηλυκά γεννητικά όργανα στα ζώα
istock

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι προηγούμενες μελέτες θεωρούσαν λανθασμένα την κλειτορίδα στα θηλυκά φίδια αδένα ή υποανάπτυκτη εκδοχή του πέους. Τι αποκάλυψε νέα μελέτη.

Τα θηλυκά φίδια έχουν τελικά κλειτορίδα, όπως διαπίστωσαν για πρώτη φορά επιστήμονες σε διεξοδική μελέτη που πραγματοποίησαν γύρω από τα σεξουαλικά όργανα των ζώων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προηγούμενες έρευνες είχαν εκλάβει λανθασμένα τα όργανα αυτά ως αρωματικούς αδένες ή υπανάπτυκτες εκδοχές πέους. Η μελέτη τους μάλιστα επικρίνει έντονα τη συγκριτικά περιορισμένη μέχρι σήμερα έρευνα για τα θηλυκά σεξουαλικά όργανα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες (hemiclitores) που χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.

“Τα θηλυκά γεννητικά όργανα παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών”, έγραψαν σχετικά οι συγγραφείς της μελέτης.

La Trobe University

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ημιπενία – ένα ζευγάρι πέους που ανασηκώνεται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Guardian. Σε πολλά είδη, τα ημιπενία καλύπτονται από αγκάθια ή αγκίστρια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Megan Folwell, δήλωσε ότι “ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα θηλυκά γεννητικά όργανα” ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα. “Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις”, είπε.

“Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα – μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά“, δήλωσε η Folwell. Πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια θανατηφόρα οχιά, στην οποία το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα “σαν καρδιά”. Όπως είπε, ήταν τυχερή που το συγκεκριμένο φίδι είχε μια αρκετά εμφανή κλειτορίδα.

Λειτουργική η σημασία της στο ζευγάρωμα

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η κλειτορίδα “έχει λειτουργική σημασία στο ζευγάρωμα” στα φίδια. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη συμπεριφορά των φιδιών, η Folwell δήλωσε ότι η ομάδα θεωρητικά θεωρεί ότι τα όργανα αυτά “θα μπορούσαν να παρέχουν κάποιο είδος σήματος διέγερσης για την κολπική χαλάρωση και λίπανση, το οποίο θα βοηθούσε το θηλυκό στη συνουσία και ενδεχομένως θα απέτρεπε τη βλάβη από αυτά τα μεγάλα αγκίστρια και αγκάθια του ημιπενίου κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος”.

“Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί στις ωοθήκες την ωορρηξία και στον ωαγωγό την προετοιμασία για την αποθήκευση σπέρματος”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην ανατομία 10 φιδιών από εννέα είδη, μεταξύ των οποίων ένα είδος πύθωνα, ένα οχιάς και ενός μοκασίνου.

“Ορισμένες από τις κλειτορίδες είναι αρκετά μυώδεις και μεγάλες – ας πούμε στις οχιές – ενώ άλλες είναι πολύ λεπτές, τεντωμένες και μικρές σε κάποια άλλα φίδια”, δήλωσε η δρ Τζένα Κρόου-Ρίντελ, μια από τους ερευνητές της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη νευροοικολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τα μεγέθη κυμαίνονταν από λιγότερο από ένα χιλιοστό έως επτά χιλιοστά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κλειτορίδες αποτελούνται από στυτικό ιστό που πιθανώς διογκώνεται με αίμα, καθώς και από νευρικές δέσμες που “μπορεί να είναι ενδεικτικές της ευαισθησίας αφής, παρόμοιες με την κλειτορίδα των θηλαστικών”.

“Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν, ξέρουμε πώς μοιάζουν, ξέρουμε ότι υπάρχει στυτικός ιστός με νεύρα – δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε: γιατί αυτό να μην είναι για ευχαρίστηση;” δήλωσε. “Νομίζω ότι αξίζει να ανοίξουμε αυτά τα ερωτήματα για τα φίδια”.

Η μελέτη αυτή έρχεται λίγο μόλις καιρό μετά από μια σημαντική έρευνα που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος και ανέφερε ότι η ανθρώπινη κλειτορίδα έχει μεταξύ 9.850-1.100 νευρικές ίνες – περίπου 20% περισσότερες από τον προηγουμένως ευρέως αναφερόμενο αριθμό των 8.000, ο οποίος φέρεται να προήλθε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αγελάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα