Τα πάντα είναι νερό. Πόσο ξοδεύουμε στο φαγητό μας

Τα πάντα είναι νερό. Πόσο ξοδεύουμε στο φαγητό μας

Πριν φάτε κάτι διαβάστε πόσο πόσιμο νερό χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του. Ποια είναι η απορρόφηση από τη Γεωργία

Ό, τι τρώμε είναι πλημμυρισμένο με “εικονικό νερό”, ή  νερό που χρησιμοποιείται έμμεσα για την παραγωγή τροφίμων. Το 70 % της κατανάλωσης νερού του κόσμου τροφοδοτεί τη βιομηχανία γεωργίας  ενώ η ζήτηση για πόσιμο νερό αυξάνεται με ρυθμό ένα τρισεκατομμύριο λίτρα ετησίως.

Το Ίδρυμα GRACE Communications θέλει να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη χρήση του νερού κυκλοφορώντας μια έκθεση που περιλαμβάνει τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για να παραχθούν ορισμένες από τις αγαπημένες μας τροφές.

1 . Κομμάτι πίτσα = 42 γαλόνια νερού (158.98 λίτρα)

Αναλυτικά χρειάζονται 18 γαλόνια (68,1 λίτρα) για το αλεύρι, 21 γαλόνια (79,49 λίτρα) για το τυρί  και σχεδόν 3 (11,3 λίτρα) για τη σάλτσα. Ανάλογα με τη χώρα η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ποικίλει ανάλογα καθώς τα υλικά διαφέρουν.

2 . Μια ντουζίνα αυγά = 636 γαλόνια (2.407 λίτρα)

Κάθε αυγό απαιτεί κατά μέσω όρο 53  γαλόνια νερού (200,6 λίτρα) για να παραχθεί και αυτό γιατί τα κοτόπουλα απαιτείτε να έχουν εντατική ύδρευση.

3 . Ένα μαρούλι = 30 γαλόνια (113,5 λίτρα)

Σε γενικές γραμμές , τα λαχανικά χρειάζονται λιγότερο νερό για να παραχθούν από ότι τα ζωικά προϊόντα.

4 . Μια φρατζόλα ψωμί = 288 γαλόνια (1090,19 λίτρα)

Μεταξύ 1996 και 2005 για την παγκόσμια παραγωγή σίτου χρειάστηκαν το  15% του συνόλου του νερού.

Η παγκόσμια γεωργία απορροφά για τις ανάγκες της, κάθε χρόνο, το 92% όλου του πόσιμου νερού της Γης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που αποτελεί την καλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση της χρήσης των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας.

Από αυτό, περίπου το 27% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού προορίζεται για την παραγωγή δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κ.α.), το 22% για την παραγωγή κρέατος και το 7% για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι επιστήμονες επίσης καλούν σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, για παράδειγμα, με περιορισμό της κατανάλωσης των “υδατοβόρων” κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να εξοικονομηθεί πρόσθετο νερό. τη δομή των αγκαθιών του αχινού, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά.

*1 Γαλόνι= 3,7 λίτρα.

Πηγή: QZ, Science

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα