Τι είναι η αισθητή θερμοκρασία και σε τι διαφέρει από αυτή που δείχνει ο υδράργυρος
Τι είναι ο δείκτης αίσθησης της θερμοκρασίας, πώς υπολογίζεται και πού βοηθάει η χρήση του.
- 08 Φεβρουαρίου 2023 07:18
Όλοι γνωρίζουμε ότι τον χειμώνα η αίσθηση του κρύου είναι πιο έντονη εξαιτίας της ύπαρξης του ανέμου, σε αντίθεση με τις άλλες εποχές του έτους, όπου η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος δεν μειώνεται ή δεν αυξάνεται σημαντικά από την ύπαρξη του αέρα. Αυτό οφείλεται βέβαια στον ίδιο τον άνεμο, που σαρώνει το λεπτό στρώμα του θερμού αέρα που σχηματίζεται ως ακτινοβολία ακριβώς πάνω από το δέρμα, στερώντας έτσι το ανθρώπινο σώμα αυτής της μόνωσης, ενώ εξατμίζει την υγρασία του δέρματος ενισχύοντας περαιτέρω τη ψύξη. Η σύνθεση των δύο καταστάσεων, δηλαδή του ψύχους και του αέρα, οδηγεί στην αύξηση του δείκτη ψυχρότητας. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται μόνο στο δέρμα, που εκτίθεται στον αέρα, και όχι στις περιοχές του σώματος που καλύπτονται, με ρουχισμό.
Η αισθητή θερμοκρασία είναι ένας δείκτης που λαμβάνει υπόψη τη ψυχολογική αίσθηση της ζέστης ή του ψύχους από το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες όπως τη θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία και τη ταχύτητα του ανέμου. Υπολογίζεται με τη βοήθεια μαθηματικών εμπειρικών μοντέλων που συγκρίνουν τις αναφερόμενες μετεωρολογικές συνθήκες με τη θερμοκρασία που θα έπρεπε να αισθανθεί το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες κανονικής υγρασίας και ανέμου ηρεμίας. Η έννοια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα έμβια όντα που πρέπει να διατηρήσουν μια βέλτιστη θερμοκρασία σώματος αλλά όχι και στα άψυχα αντικείμενα.
Τις τελευταίες ημέρες από τα Διεθνή, αλλά και από τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρερμηνεύτηκαν οι αρχικές πληροφορίες και διαδόθηκε ευρέως ότι οι θερμοκρασίες αυτές αφορούσαν πραγματικές και όχι αισθητές θερμοκρασίες. Χωρίς να γνωρίζουμε το σκεπτικό διάδοσης της είδησης με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε λανθασμένη πληροφόρηση για τον κάθε αναγνώστη και τηλεθεατή. Τώρα αν έγινε αυτό για για λόγους εντυπωσιασμού ή από άγνοια δεν τον γνωρίζουμε. Πάντως είναι γεγονός, ότι υπήρξαν πηχαίοι τίτλοι για αυτές τις “εξωπραγματικές θερμοκρασίες της τάξεως των -60 βαθμών” και ο μέσος πολίτης -αναγνώστης σχημάτισε λανθασμένη εικόνα για τις καιρικές συνθήκες. Εμείς πάντως επισημαίνοντας αυτό το λάθος οφείλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά .
Σημειώνουμε ότι η χρήση του δείκτη αίσθησης της θερμοκρασίας και των άλλων εμπειρικών δεικτών, όπως του δείκτη ψυχρότητας, του δείκτη υγρασίας (humidex) και δείκτη θερμότητας (heat index), μπορεί να βοηθήσουν στη προστασία των πληθυσμών που κατοικούν σε ψυχρές ή θερμές χώρες. Για παράδειγμα στον Καναδά, όπου ο χειμώνας είναι παγερός, ο δείκτης αίσθησης της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη της αποφυγής τραυματισμών που προκαλούνται από το ψύχος, όπως τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή πολιτικών για τη προστασία των αστέγων και των υπολοίπων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε ζεστές χώρες, όπως στην Ελλάδα όπου τα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι είναι συχνά, ο δείκτης μπορεί να βοηθήσει αντίστοιχα στη πρόληψη και στη προστασία του πληθυσμού από την υπερβολική ζέστη.
Προτείνουμε αν έχετε χρόνο να διαβάσετε το επεξηγηματικό άρθρο για τον δείκτη δυσφορίας .
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις