Το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε στη Γη – Έγινε η προσθαλάσσωση

Το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε στη Γη – Έγινε η προσθαλάσσωση
Το διαστημικό σκάφος Orion επιστρέφει στη Γη Twitter@NASA

Μετά από 26 σχεδόν ημέρες στο διάστημα και ένα ταξίδι 1,4 εκατομμυρίων μιλίων γύρω από τη Σελήνη, το διαστημικό σκάφος Orion μπήκε στην τελική του φάση και επέστρεψε στη Γη.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αποστολή της NASA, Artemis I, καθώς μετά από μία δοκιμαστική πτήση περίπου 26 ημερών, συγκεκριμένα 25 ½ ημερών χωρίς πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη, που προορίζεται να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών, το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε σήμερα, Κυριακή (11/12) στη Γη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της NASA, η προσθαλάσσωση πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια στις 12:39 μ.μ. ET (17:39 UTC), με τη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά.

Το διαστημικό σκάφος Orion έφτασε στη Γη NASA via AP

Νωρίτερα, το διαστημόπλοιο βρισκόταν, όπως έδειχναν οι εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, στην τελική ευθεία του ταξιδιού του, αφού διέσχισε 239.000 μίλια (385.000 χιλιόμετρα) μεταξύ της Σελήνης και της Γης.

Το διαστημικό σκάφος Orion NASA via AP

Η προσθαλάσσωση της κάψουλας Orion είχε προγραμματιστεί να σημειωθεί στο Σαν Ντιέγκο, αλλά αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν την Πέμπτη ότι βροχή, άνεμος και μεγάλα κύματα παρατηρήθηκαν στην περιοχή, ανατρέποντας τα δεδομένα, καθώς το τελευταίο αυτό στάδιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα επικίνδυνα ολόκληρης της αποστολής.

Το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε περίπου 32 φορές την ταχύτητα του ήχου (24.850 μίλια την ώρα ή σχεδόν 40.000 χιλιόμετρα την ώρα) προσκρούοντας στον αέρα -τόσο γρήγορα που τα κύματα συμπίεσης ανάγκασαν το εξωτερικό του οχήματος να θερμανθεί και να αναπτύξει θερμοκρασίες περίπου 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ ήτοι 2.760 βαθμοί Κελσίου). Η υπερβολική ζέστη προκάλεσε επίσης τον ιονισμό των μορίων του αέρα, δημιουργώντας μια συσσώρευση πλάσματος που προκάλεσε διακοπή επικοινωνίας 5,5 λεπτών, σύμφωνα με τον διευθυντή πτήσης Artemis I, Judd Frieling.

Καθώς η κάψουλα έφτασε περίπου τα 200.000 μίλια (322.000 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης, εκτέλεσε έναν ελιγμό κύλισης που έστειλε για λίγο την κάψουλα πίσω προς τα πάνω – κάτι σαν να παρέκαμπτε έναν βράχο στην επιφάνεια μιας λίμνης.

Καθώς ξεκίνησε την τελική της κάθοδο, η ταχύτητα της κάψουλας μειώθηκε χιλιάδες μίλια την ώρα μέχρι να ανοίξουν τα αλεξίπτωτα, ενώ όταν ακούμπησε στο νερό, το Orion ταξίδεψε με 20 μίλια την ώρα (32 χιλιόμετρα την ώρα).

Καθώς δεν υπάρχουν αστροναύτες σε αυτήν την δοκιμαστική αποστολή – μόνο μερικά ανδρείκελα εξοπλισμένα για συλλογή δεδομένων και μια κούκλα Snoopy – ο Nelson, ο επικεφαλής της NASA, έχει τονίσει τη σημασία του να αποδειχθεί ότι η κάψουλα μπορεί να κάνει μια ασφαλή επιστροφή στη Γη, αφού τα σχέδια της διαστημικής υπηρεσίας είναι να εντάξουν τις αποστολές Artemis στη Σελήνη σε ένα πρόγραμμα που θα στείλει αστροναύτες στον Άρη, ένα ταξίδι που θα έχει μια πολύ πιο γρήγορη και τολμηρή διαδικασία επανεισόδου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα