Το ελληνικό DNA πανομοιότυπο με εκείνο Μυκηναίων και Μινωιτών

Το ελληνικό DNA πανομοιότυπο με εκείνο Μυκηναίων και Μινωιτών
ΑΡΓΟΛΙΔΑ- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ ΟΠΟΥ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 3μ.μ. ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ . Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜYΚHΝΩΝ Κ. ΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΩΡΑ.ΦΩΤΟ Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ EUROKINISSI

Ερευνητές σε Χάρβαρντ και Ουάσιγκτον εξέτασαν το DNA ατόμων του μυκηναϊκού και του μινωικού πολιτισμού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εκείνο παραμένει σε μεγάλο βαθμό όμοιο με εκείνο των σύγχρονων Ελλήνων

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός είναι από τους πρώτους που διδασκόμαστε στο σχολείο, μαζί με τον μινωικό πριν περάσουμε στην κλασική εποχή της ελληνικής αρχαιότητας. Οι Μυκηναίοι υπήρξαν άλλωστε σημείο αναφοράς και για τους Αρχαίους Έλληνες με τα κατορθώματά τους να εμπνέουν τραγωδίες και ποιήματα. Ποια όμως είναι η γενετική σχέση των Μυκηναίων με τους Αρχαίους, αλλά και τους σύγχρονους Έλληνες. Νέα μελέτη του ερευνητή Ιωσήφ Λαζαρίδη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προτείνει πως οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πράγματι απόγονοι των Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό μέρος του DNA τους να προέρχεται από πληθυσμούς που μετανάστευσαν στη γη τους αιώνες που ακολούθησαν.

Οι ερευνητές πήραν αρχαίο DNA από τα δόντια δέκα Μινωϊτών από την περιοχή της Κρήτης (από το 2.900 π.Χ. ως το 1700π.Χ.), τεσσάρων Μυκηναίων από διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές και κοιμητήρια στις Μυκήνες και αλλού (μεταξύ 1700 μ.Χ. ως το 1200 μ.Χ.) και πέντε ατόμων από την πρώιμη γεωργική εποχή του Χαλκού σε περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη συνέχεια συνέκριναν τον γενετικό τους κώδικα με εκείνον 334 ανθρώπων από την αρχαία εποχή, από διάφορες περιοχές του κόσμου και με εκείνα 30 σύγχρονων Ελλήνων.

Η μελέτη δείχνει πως Μινωΐτες και Μυκηναίοι είχαν ιδιαίτερα συγγενική σχέση μεταξύ τους, με το DNA τους να δανείζεται κατά 3/4 στοιχεία από εκείνο των γεωργικών πληθυσμών που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Και οι δύο πολιτισμοί κληρονόμησαν στοιχεία DNA από ανθρώπους του ανατολικού Καυκάσου, όπου σήμερα βρίσκεται το σημερινό Ιράν. Ωστόσο, οι Μυκηναίοι διέθεταν ένα 4% με 16% από βορειότερους πληθυσμούς που κατέβηκαν στην ευρύτερη περιοχή από την Ανατολική Ευρώπη και τη Σιβηρία. Ένα στοιχείο, το οποίο δεν εντοπίζεται στους πληθυσμούς του Μινωικού πολιτισμού. 

Μυκηναίοι και Μινωίτες έμοιαζαν εκπληκτικά, με βασικό χαρακτηριστικό τα σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια, όπως ακριβώς απεικονίζονταν στα αγγεία που σώζονται από εκείνη την εποχή. Επιπλέον, εικασίες ερευνητών του παρελθόντος πως οι Μινωίτες σχετίζονται γενετικά με τους Αιγυπτίους δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Οι Έλληνες ερευνητές σχολιάζουν όμως και την εντυπωσιακή συνέχεια στο DNA των αρχαίων εκείνων πολιτισμών με τους σύγχρονους Έλληνες τονίζοντας πως αποτελεί “ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο(γεγονός), δεδομένης της θέσης του Αιγαίου που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιετίες”. Το ίδιο αυτό γεγονός αποδεικνύει πως τα βασικά στοιχεία του ελληνικού DNA υπήρχαν στους πληθυσμούς που ζούσαν στην περιοχή από την εποχή ακόμη του Χαλκού. “Η εξάπλωση των γεωργικών πληθυσμών ήταν το αποφασιστικό στοιχείο, που καθόρισε τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων” σημειώνει ο Αρχαιολόγος Κόλιν Ρένφριου απότ ο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

ΠΗΓΗ SCIENCE MAG

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα