Το ‘μυστικό της ευτυχίας’ του Αϊνστάιν έπιασε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

Το ‘μυστικό της ευτυχίας’ του Αϊνστάιν έπιασε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία
FILE - This June, 1954, file photo shows renowned physicist Albert Einstein in Princeton, N.J. Einstein was a father who worried his son wasn't taking his geometry studies seriously enough, and that he was indebted to a favorite uncle for giving him a toy steam engine when he was a boy, launching a lifelong interest in science. He also believed the infidelity of a friend's spouse was no big deal. These and other reflections, including personal opinions on God and politics, are contained in 27 letters being offered by a private collector at auction this week. (AP Photo, File) AP Photo, File

Στο αστρονομικό ποσό του 1,56 εκατ. ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ το... μυστικό της ευτυχίας, έτσι τουλάχιστον όπως το οραματιζόταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο ιδιοφυής φυσικός του 20ου αιώνα κατάφερε να λύσει την πιο… δύσκολη “εξίσωση” όλων των εποχών, σύμφωνα με χειρόγραφα σημειώματά του που ήρθαν στο φως μετά από 95 χρόνια

Μπορεί ο Άλμπερτ Αϊντάιν να είχε αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη, φαίνεται ωστόσο να πίστευε ότι η επίτευξη ενός μακροχρόνιου στόχου δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και την ευτυχία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σημείωμα που έδωσε ο ίδιος σε έναν αγγελιοφόρο το 1922.

Στο απόγειο της δόξας του και ενώ ήταν ήδη διάσημος για την περίφημη θεωρία της σχετικότητας, ο Αϊνστάιν έκανε περιοδεια στην Ιαπωνία. Στο Imperial Hotel του Τόκιο όπου διέμενε συνάντησε έναν Ιάπωνα αγγελιοφόρο που του επέδωσε ένα μήνυμα, μην έχοντας ωστόσο μαζί του χρήματα για να του δώσει ως φιλοδώρημα, του έδωσε δύο ιδιόχειρα σημειώματα που με την πάροδο των χρόνων αποδεικνύεται ότι είχαν τελικά απείρως μεγαλύτερη αξία.

“Ισως αν είσαι τυχερός, μια μέρα αυτά τα σημειώματα να έχουν μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα” προφήτευσε ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας. Στο πρώτο σημείωμα έγραψε: “Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία από την αναζήτηση της ευτυχίας που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση”.

“Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος” έγραψε στο δεύτερο σημείωμα.

Η ύπαρξη των δύο σημειωμάτων ήταν άγνωστη για δεκαετίες, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι τα είχε πλέον στην κατοχή του ένας ιδιώτης στο Αμβούργο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα χειρόγραφα είχε ο ανιψιός του αγγελιοφόρου που ήταν και αυτός που τα πούλησε στον οίκο δημοπρασιών στην Ιερουσαλήμ. Όσο για τον αγοραστή που έδωσε 1,56 εκατ. ευρώ για να τα αποκτήσει, αυτό είναι Ευρωπαίος και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι ειδικοί δηλώνουν εκστασιασμένοι. Όχι βεβαίως για την επιστημονική αξία των συγκεκριμένων σημειωμάτων, αλλά γιατί ρίχνουν φως σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρει άλλωσε στον Telegraph o Ρόνι Γκρος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ: “Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ένα πορτρέτο του Αϊνστάιν, του ανθρώπου, του επιστήμονα, της επίδρασής του στον κόσμο, μέσω των γραπτών του”.

“Είναι μία ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό”, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα