Το μυστήριο των Χειρογράφων της Νεκράς θάλασσας: Νέα ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη άγνωστου παπύρου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μικρά κομμάτια παπύρων γράμματα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ενώ παλαιο-εβραϊκή γραφή υποδηλώνει την ύπαρξη ενός παπύρου που δεν είχε δει ποτέ κανείς μέχρι σήμερα
- 03 Μαΐου 2018 07:30
Γραφή, που μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί, σε μικρά κομμάτια των λεγόμενων Χειρογράφων της Νεκράς θάλασσας, αποκαλύφθηκε χάρη σε προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης που αρχικά είχε αναπτυχθεί για την NASA, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Επίσης, ένα από τα προσφάτως αποκρυπτογραφημένα μηνύματα, γραμμένο στα εβραϊκά, μαρτυρά την ύπαρξη ενός παπύρου που δεν έχει βρεθεί και είναι άγνωστος στους ερευνητές.
Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1940 στις σπηλιές Κουμράν δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα, περιλαμβάνουν μερικούς ολόκληρους παπύρους και δεκάδες χιλιάδες κομμάτια από 1.000 παπύρους και χειρόγραφα. Όλα φωτογραφίζονται σε υψηλή ανάλυση, με διαφορετικό φωτισμό. Έτσι αποκαλύφθηκε γραφή που πριν ήταν αόρατη με γυμνό μάτι καθώς και μερικοί λεκέδες από μελάνι.
Το μυστηριώδες κομμάτι που ήταν γραμμένο στα παλαιο-εβραϊκά, δεν είναι το πρώτο πρώιμο εβραϊκό γραπτό που έχει βρεθεί στο Κουμράν, όπως δήλωσε στην Haaretz ο Ορέν Άμπλεμαν της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Το χειρόγραφο αυτό, ωστόσο, διαφέρει από τα άλλα. Η μοναδικότητά του δείχνει, σύμφωνα με τον Άμπλεμαν, ότι υπάρχει ένας ολόκληρος πάπυρος που έχει χαθεί ή δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Αυτό που τον έχει οδηγήσει σε αυτή τη θεωρία είναι το γεγονός ότι ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό τρόπο γραφής. “Αυτό που είναι συναρπαστικό γι’ αυτό το κομμάτι είναι ότι δεν είναι πανομοιότυπο με άλλα κομμάτια αυτού του είδους γραφής. Αυτό με οδηγεί να πιστέψω ότι έχουμε να κάνουμε με χειρόγραφο που δεν γνωρίζαμε”, είπε ο Άμπλεμαν.
Και τρίτο Χειρόγραφο του Ναού;
Η γραφή σε πολλά από τα κομμάτια είναι απλά μερικά γράμματα, όχι πλήρεις λέξεις ή προτάσεις. Ακόμα και έτσι πάντως, ο Άμπλεμαν μπορεί να πει από ποιους παπύρους προέρχονται τα κομμάτια. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε μια διεθνή διάσκεψη στο μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στη συμπλήρωση 70 ετών από την ανακάλυψη των Χειρογράφων του Κουμράν. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα από τα δεκάδες μικρά κομμάτια που βρέθηκαν στο γνωστό Σπήλαιο 11.
Ένα κομμάτι έχει κείμενο που ανήκει στο λεγόμενο Χειρόγραφο του Ναού. Το τελευταίο είναι ο μεγαλύτερος πάπυρος που έχει βρεθεί ποτέ αλλά είναι κατεστραμμένος. Ανακαλύφθηκε στο Σπήλαιο 11 και περιέχει ένα συνδυασμό κειμένων που υπάρχουν στη Βίβλο, κυρίως από την Έξοδο και το Δευτερονόμιο και άλλα. Οι δημιουργοί του παραμένουν άγνωστοι.
Αξιοσημείωτο ότι το Σπήλαιο 11 δεν είχε ένα Χειρόγραφο του Ναού, είχε δύο αλλά, με βάση το κομμάτι που βρέθηκε, πιθανόν να είχε τρεις. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Άμπλεμαν, ενώ το πρώτο και το δεύτερο χειρόγραφο φαίνονται ίδια, το τρίτο ίσως δεν είναι.
Ένα άλλο τα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα κομμάτια είναι ένα που προέρχεται από τον μεγάλο πάπυρο του βιβλίου των Ψαλμών. Το συγκεκριμένο κομμάτι περιλαμβάνει την αρχή του πρώτου στίχου του Ψαλμού 147, που έλειπε μέχρι σήμερα. Ο Άμπλεμαν εκτιμά ότι το προσφάτως ανακαλυφθέν κομμάτι είναι παρόμοιο με την αρχαία ελληνική μετάφραση του συγκεκριμένου στίχου.